După trei ani în care a „vândut” bilete RATBV, PETrică se mută la SGR. Primăria Brașov vrea să cumpere aparate care să returneze garanția pe ambalaje

După ce în 2021 a introdus sistemul PETrică, pentru colectarea ambalajelor reciclabile – PET-uri, sticle și doze de aluminiu (prin care se acordau vouchere pentru transportul în comun), Primăria Brașov vrea să se implice în Sistemul Garanție-Returnare (SGR) și a demarat procedurile pentru achiziționarea unor sisteme tip RVM (Reverse Vending Machine – distribuitor automat reversibil) prin care să se colecteze de la populație ambalajele cu garanție.

Anunțul a fost făcut de primarul Brașovului, Allen Coliban, care a precizat că specialiștii municipalității brașovene lucrează la documentația pentru procedura de achiziție a 3 sisteme automate de colectare a deșeurilor de ambalaj, pentru următoarele tipuri de deșeuri: plastic (PET) cu volum între 0,1 și 3 litri; doze de aluminiu cu volum între 0,1 și 1 litru; sticle cu volum între 0,1 și 1,5 litru.

De asemenea, pentru a veni în sprijinul comercianților care au o suprafață de vânzare mai mică de 200 de m.p., primăria îi invită pe aceștia să se organizeze într-o formă de asociere, cu care municipalitatea să intre în parteneriat și, astfel, să beneficieze de serviciile RVM-urilor instalate de municipalitate.

„În acest mod venim în sprijinul brașovenilor care plătesc garanție pentru ambalaje, dar și al micilor comercianți, care nu dispun de astfel de sisteme de colectare. De asemenea, luăm în calcul și posibilitatea transformării celor trei dispozitive PETrică în sisteme de preluare a ambalajelor cu garanție, în momentul în care nu vor mai exista pe piață ambalaje fără garanție”, a declarat primarul Brașovului.

Sistemele de tip PETrică funcționează în Brașov din anul 2021, printr-un proiect implementat de operatorul de salubritate Brai-Cata și Primăria Brașov. De atunci, la cele trei echipamente au fost depuse peste 8 milioane de ambalaje.

Fii primul care comentează

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată.


*


Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.