Primul complex pentru îngrijirea, reabilitarea şi protecţia ursului brun din România va funcţiona în judeţul Braşov

Primul complex pentru îngrijirea, reabilitarea şi protecţia ursului brun din România va funcţiona în fondul forestier administrat de Regia Pădurilor Kronstadt din Braşov, informează Ministerul Mediului, Apelor şi Pădurilor.

Ministrul de resort, Mircea Fechet, a participat miercuri la inaugurarea lucrărilor de construcţie a complexului pentru protecţia urşilor realizat în cadrul proiectului „Implementarea planului naţional de acţiune pentru conservarea populaţiei de urs brun din România”, derulat de MMAP în parteneriat cu Regia Publică Locală a Pădurilor Kronstadt R.A., Regia Naţională a Pădurilor – Romsilva şi Institutul Naţional de Cercetare-Dezvoltare în Silvicultură „Marin Drăcea”.

61 de hectare din fondul Regiei Pădurilor Kronstadt, puse la dispoziţia viitorului centru

Centrul de reabilitare a urşilor se construieşte în Valea Timişului şi se va întinde pe o suprafaţă de 61,18 hectare aparţinând municipiului Braşov şi administrat de Regia Publică Locală a Pădurilor Kronstadt R.A. Capacitatea acestui centru va fi de aproximativ 100 de exemplare, iar aici vor fi aduşi pui de urs, ursoaice cu pui şi masculi maturi, care creează probleme în zonele locuite şi nu mai pot fi relocaţi, din cauza comportamentului deviant.

„România a dovedit că este capabilă să gestioneze cea mai mare populaţie de urs brun din Europa, ba mai mult de atât, să asigure condiţiile ca aceasta să prospere. În Munţii Carpaţi trăiesc între 6.400 şi 7.200 de exemplare, puţin peste 40% din populaţia de urşi a Europei. Prin acest proiect, în general, prin măsurile luate pentru a menţine o populaţie viguroasă de carnivore mari, inclusiv urşi, dar care protejează activităţile umane în cadrul micilor comunităţi agricole şi de vânătoare care se suprapun cu habitatele naturale ale marilor carnivore, demonstrăm că România poate deveni un exemplu la nivelul Uniunii Europene în ceea ce priveşte conservarea de urs brun”, a declarat Mircea Fechet, potrivit unui comunicat postat pe pagina de Facebook a ministerului.

Obiectivul general al proiectului este menţinerea pe termen lung a actualei stări de conservare a populaţiei de urs brun şi a habitatului său.

Un proiect mai vechi, pentru care s-au achiziţionat deja echipamentele

Proiectul a fost finanţat prin POIM 2014-2020, iar în prezent, implementarea continuă prin finanţare asigurată din Programul Dezvoltare Durabilă 2021-2027 (PDD).

Valoarea totală a bugetului alocat realizării complexului, cu toate dotările prevăzute în cadrul proiectului, este de aproximativ 10 milioane lei sumă nerambursabilă, din care aproximativ 6,5 milioane lei pentru lucrările de construcţie. Fondurile alocate realizării complexului sunt fonduri nerambursabile, din care 85% fonduri europene şi 15% fonduri de la bugetul de stat.

Până în prezent, au fost achiziţionate deja echipamentele care contribuie la funcţionalitatea complexului: o dronă, două funiculare pentru hrănirea urşilor şi o cuşcă de transport. Sunt în derulare lucrările pentru branşamentul electric şi construcţia gardului metalic care va împrejmui terenul. Complexul va dispune de servicii medical veterinare de specialitate, precum şi de un sistem de supraveghere foto-video perimetral, precizează Ministerul Mediului.

Fii primul care comentează

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată.


*


Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.