Strategia Integrată de Dezvoltare Urbană (SIDU) a Brașovului a obținut recent avizul Agenției pentru Protecția Mediului Brașov, astfel că mai trebuie să treacă numai de Agenția de Dezvoltare Regională Centru care emite acordul final. Primarul Brașovului, George Scripcaru a precizat că „din acel moment se vor putea depune și cererile de finanțare pentru programele europene și ciclul bugetar 2014 – 2020”.
Totodată, edilul-șef a anunțat că în ultima ședință de plen a Consiliului Local Brașov a fost aprobat și parteneriatul cu Banca Mondială, care ne va sprijini municipalitatea brașoveană atât în elaborarea proiectelor, cât și în implementarea celor pentru care s-au semnat contractele de finanțare. „Parteneriatul cu Banca Mondială presupune şi o prioritizare a proiectelor, în funcţie de urgenţa şi importanţa acestora”, a mai spus primarul.
În portofoliul de proiecte din SIDU sunt incluse propuneri ce vizează transporturile şi infrastructura rutieră, construirea aeroportului de la Ghimbav, realizarea terminalului intermodal de la Feldioara, dezvoltarea reţelei de piste pentru biciclişti. Tot în strategie sunt menționate terminalele de transport călători de la Gara Mare și Livada Poștei, dar și mai multe pasaje subterane pentru pietoni. De asemenea, sunt prevăzute proiecte ce vizează susţinerea cercetării şi a inovării, incubatoare de afaceri, susţinerea producătorilor locali dezvoltarea resurselor umane în corelarea cu piaţa forţei de muncă. Alte proiecte incluse în SIDU se referă la dezvoltarea infrastructurii de sănătate sau a celei educaţionale. Nu lipsesc nici proiectele referitoare la dezvoltarea serviciilor de salubritate, amenajarea unor zone de agrement sau cele având ca obiectiv eficientizarea energetică a imobilelor.
Strategia Integrată de Dezvoltare Urbană vizează toate localitățile din Zona Metropolitană Brașov. Potrivit documentului până în anul 2023, unităţile administrativ-teritoriale din Zona Metropolitană au capacitatea de a susţine un plan de investiţii de aproximativ 527.823.490 euro pentru proiecte finanţabile din orice sursă (fonduri europene, guvernamentale sau bugete locale). Din această sumă, 351.360.000 euro este valoarea totală a investiţiilor pe care le poate implementa municipiul Braşov.
Niciun cuvânt despre ultimatumul dat Brașovului de U.E. pentru cel mai poluat oraș al României: înseamnă că avem de unde plăti (amenda de 200.000 de euro pe zi). Punct.