DN 73, motiv de victimizare pentru unii primari PNL. Mircea Manea de la Moieciu se simte „persecutat politic”

Cazul DN 73 a fost capul de afiș în ultimele zile, după ce vineri, în fața Primăriei Râșnov a fost o discuție încinsă între reprezentanții Companiei Naționale de Administrare a Infrastructurii Rutiere (CNAIR) și cei ai Primăriei și Consiliului Județean Brașov. Au urmat comunicate, contra-comunicate, declarații și contra-declarații, iar acest proiect, care acum s-a împotmolit nu se știe ce de (fiecare parte spune că are dreptate), a fost transformat într-o dispută politică. Exact ce îi mai lipsea ca să fie o “telenovelă” de succes.

Această strategie, de a politiza subiectul este folosită, mai vizibil, de către PNL. A fost un comunicat al Primăriei Râșnov, prin care a reclamat agresivitatea CNAIR. Subiectul a fost preluat și de deputatul liberal Mara Mareș, care a transmis CNAIR-ului: „Puneți mâna la treabă! NE-AM SĂTURAT DE VOI!”.  

Duminică, a fost o zi liniștită din acest punct de vedere, după care luni, primarul Râșnovului, Liviu Butnariu, a organizat o conferință de presă la care au participat primarii liberali Mircea Manea (PNL) și Marian Pîtea (PNL), dar și administratorul public al Comunei Cristian, Alexandru Crețu (fost consilier  PNL în Consiliul Local Cristian), precum și un consilier local PNL de la Bran, care, mai în glumă, mai în serios, este prezentat de unii colegi de partid, ca un posibil candidat pentru funcția de primar al localității, la alegerile locale din 2020. 

„Suntem persecutaţi politic. Toţi suntem primari PNL”

În timpul conferinței de presă a celor cinci, primarul comunei Moieciu a tratat subiectul dintr-o perspectivă pur politică, declarând prin blocarea DN 73 „noi suntem persecutaţi politic pentru că toţi suntem primari PNL”. Edilul nu ne-a putut însa răspunde dacă el consideră că și primarul PSD al orașului Zărnești, Alexandru Igrișan, este „persecutat politic”.

Edilul din Moieciu a făcut această declarație, chiar dacă el însuşi este cel care a cerut suspendarea lucrărilor la DN 73 în comuna pe care o conduce, pentru că în localitate urmează a se efectua lucrări de extindere a rețelei de canalizare: „Contractul pentru acest proiect a fost semnat în una martie și sperăm ca lucrările să înceapă în jurul datei de 15 august”, a spus edilul. În schimb, tot el este cel care a adaugat că nu știe când se vor încheia aceste lucrări. În aceeași conferință de presă primarul din Moieciu a afirmat că șantierul de pe DN 73 afectează comuna activitatea de turism- având în vedere că 80% din localnici lucrează în acest domeniu și, implicit, bugetul de stat.  Lucru perfect adevărat! Rămane totuşi de văzut cați dintre cei 80% fac activitate de turism la vedere şi cați “la negru”. 

Cu ideea persecuțiilor politice a fost de acord și primarul Râșnovului, Liviu Butnariu, care a interpretat conflictul cu CNAIR din această perspectivă: „În momentul în care CNAIR vine şi te acuză direct că faci tot felul de lucruri ca să blochezi lucrările, ce ai putea să mai crezi?”.  

În sală a apărut și un consilier județean al PNL, Ionuţ Drăguţu, care, săptămâna trecută a profitat de acest subiect într-o conferință de presă la partid, solicitând demisia ministrului Transporturilor, a directorului general al CNAIR, a directorului Direcției Regionale de Drumuri și Poduri Brașov și a șefului Secției de Drumuri Naționale Brașov.  Ionuț Drăguțu era consilier local la Râșnov în mandatul 2012 – 2016, iar potrivit unei declarații de avere din anul 2016, în timp ce era ales local, ocupa și funcția de consilier economic la SC Goscom Cetate Râșnov SRL (societate aflată în subordinea Consiliului Local Râșnov). De altfel, înainte de 2016, director al Goscom era actualul primar al orașului, Liviu Butnariu.

În loc de concluzie…

Că reabilitarea și modernizarea DN73 este absolut necesară și ar trebui să fie una dintre prioritățile CNAIR, având în vedere că este un drum intens circulat de cetățenii care fac zilnic naveta către Brașov dar și de turiștii care vin în număr mare în zonă, este de necontestat.

De neînțeles este însă de ce PNL a decis să facă din această situație un circ, pentru că exact asta a ajuns să fie. Dacă liderii PSD Brașov au decis să facă ceea ce fac de obicei în astfel de situații- adică să ignore total acest proiect, și „să bage capul la cutie“, fără să scoată vreun cuvânt pe această temă (că ce ar mai putea spune…), PNL ajunge la polul opus: face din DN73 un „exercițiu de imagine“ (ca să cităm din „clasici“). Cu petiții, comunicate de presă, postări FB, conferințe de presă și alte ieșiri în media. Când, de fapt, semnarea unei autorizații pentru organizarea de șantier la Râșnov ar fi o primă concesie și o dovada de bunăvoință față de rezolvarea acestui blocaj. 

Subiectul DN 73 va fi și astăzi în centrul atenției. La Prefectura Brașov se va desfășura o ședință la care vor participa reprezentanții CNAIR, Direcției Regionale de Drumuri și Poduri Brașov, constructorului, dar și primarii celor cinci localități. Teoretic, ar trebui să fie un „moment zero”, în care părțile să discute cu cărțile pe față, să lase la o parte orgoliile și apartenența politică și să vadă ce trebuie făcut pentru a se termina această poveste fără sfârșit.

Fii primul care comentează

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată.


*


Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.