Făgărașul trece la transportul electric. Pentru achiziția vehiculelor va accesa bani europeni

După municipiul Brașov, Făgărașul va fi a doua localitate din județul nostru care va achiziționa autobuze electrice pentru transportul în comun. Potrivit primarului municipiului Făgăraș, Gheorghe Sucaciu, prin trei proiecte europene vor fi achiziționate 10 autobuze electrice.

„Valoarea totală a celor trei proiecte este de 30 milioane euro. Am depus trei cereri de finanțare pentru că, potrivit ghidului de finanțare, un proiect nu poate depăși suma de 10 milioane de euro. De asemenea, pentru ca un proiect să fie eligibil, pe lângă de achiziția de autobuze, sunt impuse și lucrări de infrastructură. Cele trei proiecte au trecut de toate etapele de eligibilitate, iar acum sunt la Ministerul Dezvoltării Regionale, care le va aproba în scurt timp, după care, la Agenția de Dezvoltare Regională Centru, vor fi semnate și contractele de finanțare”, a explicat primarul. 

Practic, prin cele trei proiecte vor fi achiziționate cele 10 autobuze electrice cu tot cu stații de încărcare, se va construi o autogară, vor fi amenajate stațiile pentru călători din oraș. Tot cu bani europeni, prin cele trei proiecte, va fi implementat un sistem inteligent de semaforizare și vor fi amenajate mai multe zone pietonale, dintre care două în centrul orașului. 

Până la achiziția autobuzelor electrice, transportul în comun din municipiul Făgăraș va fi asigurat cu ajutorul unor vehicule second-hand. Astfel, în această vară au fost cumpărate două autobuze MAZ de la RATBV, iar primarul municipiului a anunțat că în scurt timp va ajunge în oraș un autobuz Mercedes, cumpărat de la o primărie din Germania.

„Pentru acest autobuz plătim 5.000 de euro cu tot cu TVA. Fără TVA costă 3.500 de euro. Chiar dacă este mai vechi, autobuzul este dotat cu aer condiționat”, a mai spus Sucaciu. 

Fii primul care comentează

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată.


*


Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.