După ce vechiul proiect al ordinului Ministrului Sănătății, lăsat „moștenire” de Sorina Pintea în ultimele zile de mandat, a fost scos de noul Guvern din dezbatere publică, ieri, pe site-ul ministerului a fost publicat un nou proiect de ordin.
Deosebirea dintre cele două proiecte este majoră.
În proiectul vechiului ordin se menționa clar că viitorului Spital Clinic Regional de Urgență îi vor fi arondate județele Brașov, Harghita și Covasna, dar în cel actual nu mai apare această mențiune.
Mai exact, noul proiect de ordin are următorul conținut:
Art. I. – După articolul 6 din Ordinul ministrului sănătății publice nr. 1765/2006 privind arondarea judeţelor la centrele regionale, luându-se în considerare regiunile de
dezvoltare socio-economică din care fac parte, precum şi distanţele aeriene şi terestre dintre un spital judeţean şi un anumit centru regional, publicat în Monitorul Oficial al României, Partea I, nr. 58 din 24 ianuarie 2007, se introduce un nou articol, art. 61 , cu următorul cuprins:
”Art. 61
. – (1) Arondarea la centrele universitare, prevăzută la art. 6, este valabilă până la construirea unor spitale regionale de urgenţă sau până la atingerea nivelului de dezvoltare pentru actualele unităţi spitaliceşti, care să permită îndeplinirea integrală a criteriilor de clasificare a spitalelor de urgenţă locale, judeţene şi regionale din punctul de vedere al competenţelor, resurselor materiale şi umane şi al capacităţii lor de a asigura asistenţa medicală de urgenţă şi îngrijirile medicale definitive pacienţilor aflaţi în stare critică, aprobate prin Ordinul ministrului sănătății publice nr. 1764/2006.(2) Modificările privind arondarea se fac cu respectarea prevederilor art. 9.
Art. II. – Prezentul ordin va fi publicat în Monitorul Oficial al României, Partea I.
Acest proiect este în dezbatere publică până la data de 17 februarie 2020.
La articolul 6 al Ordinului ministrului sănătății din anul 2006 se arată că „Regiunea de Dezvoltare Centru: spitalele din județele Mureș, Alba, Brașov, Covasna, Harghita și Sibiu sunt arondate centrului universitar Târgu Mureș, respectiv unităților sanitare regionale de tip IA și IB din acest centru”.
Practic, prin proiectul noului ordin se menține actuala stare de fapt, până la „noi ordine”. De altfel, în referatul de aprobare al ordinului se arată că „propunem câteva completări la Ordinul 1765 din 2006, care să clarifice caracterul temporar al actualei arondări şi posibilitatea arondării unui anumit spital competent a unor pacienţi din alte regiuni sau judeţe, diferite de cel unde este localizat spitalul”.
Reamintim că emiterea unui act normativ privind arondarea județelor la Spitalul Regional Brașov a fost solicitată de Banca Europeană pentru Reconstrucţie şi Dezvoltare, care a încheiat un acord cu Primăria Braşov un parteneriat în vederea pregătirii documentaţiei necesare implementării proiectului. Consultantul contractat de instituția financiară pregătește acum studiul de fezabilitate, iar ordinul privind arondarea unor județe la spitalul brașovean este necesar dimensionării investiției.
Fii primul care comentează