Pacienții cu noul coronavirus, chiar dacă acum sunt în centrul atenției, din punct de vedere al hranei nu sunt „categorie specială”. De altfel, de mai multe ori, în presă sau pe rețelele de socializare, a fost reclamată calitatea sau cantitatea hranei. Dar, au precizat reprezentanții Spitalului Clinic de Pneumoftiziologie Brașov, în conformitate cu prevederile Hotărârii de Guvern nr. 429/16.04.2008 (privind nivelul alocaţiilor de hrană pentru consumurile colective din unităţile sanitare publice), pentru categoria ,,alți bolnavi adulți” în care sunt cuprinși și pacienții COVID-19, nivelul alocației de hrană/bolnav internat/zi este de 10 lei. Cu acești bani, pacienților trebuie să li se asigure trei mese pe zi, asta în condițiile în care, la un fast-food, o porție de cartof prăjiți cu ceva carne este mai scumpă de 11 – 12 lei.
„Bonusuri”, doar dacă mai vin donații
Conducerea Spitalului de Pneumoftiziologie Brașov susține că pentru a putea asigura cele trei mese, unitatea sanitară și-a păstrat bucătăria proprie.
„În cazul prânzului și a cinei reușim să asigurăm meniuri calde, care să acopere necesarul pacienților. De altfel, în ceea ce privește aceste meniuri nu am avut reclamații din partea bolnavilor. De asemenea, putem păstra și câteva porții, astfel încât să le dăm pacienților care sunt internați între mese, lucru pe care nu l-am putea face dacă am apela la o firmă de catering. Mai complicat este în cazul micului dejun, unde nu este hrană caldă, iar produsele trebuie porționate”, a declarat directorul Spitalului Clinic de Pneumoftiziologie, dr. Dan Moraru.
De altfel, el consideră că valoarea alocației de hrană este mică, astfel că este destul de greu să pui pe masa pacienților fructe sau alte preparate. Din fericire, din când în când, spitalul mai primește donații în produse, astfel că pacienții mai primesc unele „bonusuri”.
Fii primul care comentează