Misiune imposibilă: Primăria Brașov are la dispoziție 10 zile pentru a semna contractele pentru Programul „Cornul și laptele”. Licitația nu fost lansată încă în SICAP

Chiar dacă în Consiliul Local Brașov, aleșii au aprobat încă din luna iulie ca Primăria să deruleze Programul „Cornul și laptele” (Programul pentru școli al României), în municipiul Brașov, Primăria a pornit abia ieri demerurile pentru licitația care va stabilit furnizorii, iar anunțul de licitație nu a apărut încă în sistemul electronic de achiziții publice (SICAP). Este de așteptat, astfel, ca elevii și copiii de grădiniță să primească alimentele zilnice cu o întârziere destul de mare după debutul anului școlar. 

Joi, reprezentanții Primăriei Brașov au anunțat încărcarea caietului de sarcini în SICAP, acesta urmând a fi validat și abia apoi  publicat. După ce documentația de atribuire va fi publicată, municipalitatea va trebui să ofere clarificări (dacă acestea vor fi solicitate), să aștepte să fie depuse ofertele, să evalueze dosarele, să stabilească firmele câștigătoare, să transmită notificările, să aștepte scurgerea termenelor de depunere a contestațiilor, abia apoi să semneze contactele. 

Practic, mai sunt 10 zile (3 – 13 septembrie, când începe școala) pentru a finaliza achiziția, iar aceasta pare a fi o misiune imposibilă, având în vedere că o procedură întreagă, de obicei durează cel puțin 3-4 săptămâni, dacă totul merge “ca uns”.

De altfel, comparativ, Consiliul Județean Brașov (care se ocupă de distribuirea produselor în școlile din celelalte localități ale județului) a lansat licitația încă din 13 iulie, iar procedura de atribuire este încă în derulare. 

Primăria Brașov vrea să apeleze la producători locali 

De produsele incluse în Programul pentru școli al României beneficiază preşcolarii din grădiniţele cu program normal de 4 ore de stat autorizate/acreditate şi particulare acreditate şi pentru elevii din învăţământul primar şi gimnazial de stat şi particular.  Preșcolarii și elevii primesc corn (două zile pe săptămână) şi biscuiţi uscaţi (trei zile pe săptămână), lapte UHT (de două ori pe săptămână), iaurt (o dată pe săptămână), mere (de două ori pe săptămână). 

Conform declarației viceprimarul Brașovului, Flavia Boghiu, în anul școlar 2021 – 2022, în unitățile de învățământ vor ajunge produse ecologice și furnizate de producători locali.

Astfel, în caietul de sarcini pentru achiziția produselor lactate, de panificație și a merelor destinate programului „Cornul și laptele“,  criteriile de calitate vor avea o pondere de 50% din punctajul final, iar prețul cel mai mic o pondere de 50% prețului mai mic. 

Din cele 50 de puncte acordate pe criterii de calitate, un maxim de 20 de puncte se poate obține dacă ofertantul are mai mult de 25% dintre produse obținute din producție ECO.  Lanțul de aprovizionare va avea o pondere de 10 puncte, iar punctajul maxim se acordă producătorului care livrează direct beneficiarului, întreaga cantitate de produse.

De asemenea, se acordă punctajul maxim, de 20 de puncte, ofertantului care achiziţionează produse cu o pondere peste 50% de la producători locali, fermieri, cooperative şi asociaţii. Pentru a fi considerați „producători locali“, distanţa maximă dintre exploataţia de origine a produselor şi punctul de comercializare nu trebuie să depăşească 75 km.

Chiar dacă a transmis documentația spre publicare în sistemul electronic de achiziții publice, Primăria Brașov nu a anunțat valoarea estimată a achiziției. 

 

Fii primul care comentează

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată.


*


Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.