E oficial: Vin banii pentru parcarea multietajată de la Spitalul Militar!

Agenţia de Dezvoltare Centru a semnat contractul de finanţare pentru realizarea sistemului integrat de parcări din zona Spitalului Militar “Regina Maria”. Proiectul are o valoare totală de 24,33 milioane lei, din care 23,46 milioane lei reprezintă finanţarea nerambursabilă. În 24 luni se vor executa lucrările de construcţie şi amenajare prin care va creşte capacitatea de parcare pentru autoturisme cu 306 noi locuri, se vor crea 8 noi locuri de muncă şi va creşte cu 20% capacitatea de parcare de biciclete din oraş. 

Amplasamentul propus pentru realizarea sistemului de parcări este Str. Pieţii lângă Spitalul  Militar Regina Maria, situat în centrul municipiului Braşov. Clădirea de 7 niveluri va fi îngropată, având regimul de înălţime de 4S+P+E+Et, şi este amplasată pe partea central-nordică a parcelei, pentru a nu acoperi faţada spitalului şi pentru a se distanţa de partea cea mai abruptă a taluzului de pe partea sudică. Amplasarea construcţiei a fost propusa ţinând cont de morfologia terenului natural şi de valoarea ambientului construit. S-a încercat păstrarea în cât mai mare procent a zonei  verzi existente, şi retragerea faţă de clădirea de o valoare deosebită, corpul Spitalului Militar Regina Maria.

Parcarea va avea 7 niveluri, patru subterane şi trei supraterane.  Prin soluția adoptată s-au rezolvat 306 locuri de parcare dispuse pe fiecare nivel al parcajului, inclusiv pe învelitoare, astfel:

  • Subsol 4 – 39 locuri
  • Subsol 3 – 47 locuri
  • Subsol 2 – 48 locuri
  • Subsol 1 – 48 locuri
  • Parter – 36 locuri
  • Etaj – 48 locuri
  • Etaj tehnic – 40 locuri

Din totalul locurilor de parcare, 10 locuri se vor aloca pentru persoanele cu dizabilităţi, reprezentând mai mult de 1% (cerut prin normativ) din totalul de locuri. Acestea au fost amplasate la nivelul parterului, cât mai aproape de aparatele de taxare şi accesele pietonale. Tot aici s-au realizat 8 locuri special amenajate pentru maşini electrice, în apropierea unor surse de alimentare cu energie electrică. Pe fiecare nivel au fost prevăzute locuri de parcare pentru maşini de lux, cu dimensiuni de 3,50×5,50m, în totalitate parcarea având 7 locuri pentru maşini de lux.


parcare regina maria universal_watermark
Acesta este amplasamentul parcării multietajate de la Spitalul Militar

 

Accese auto şi pietonale:

Accesul şi ieşirile auto şi pietonale în parcare se fac de pe latura nordică şi sudică, respectiv:

  • Pe latura nordică, dinspre strada Pieţii, prin sensul giratoriu, vor exista două benzi de circulaţie pentru acces şi două pentru ieşire, în aşa fel încît să fie asigurată şi legătura dinspre/înspre magazinul STAR;
  • Pe latura sudică, cu acces de pe str. Pictor Pop, va fi o singură banda de intrare şi una de ieşire, printr-o rampă de acces amplasată la nivelul etajului tehnic. 

Sensul de giraţie oferă posibilitatea de întoarcere în cazul în care sunt ocupate locurile de parcare, în sensul acesta se va amplasa un panou electronic înaintea sensului de giraţie care va afişa disponibilitatea locurilor de parcare. La intrări vor fi amplasate panouri de informare privind capacitatea parcării, gradul de ocupare a acesteia şi numărul de locuri de parcare disponibile. Pata se va face automatizat la ieșirea din parcare în funcţie de timpul de staţionare.


  • În total se propun 5 accese pietonale, la parter şi cele două etaje, ce pot fi folosite 

inclusiv de persoanele cu handicap locomotor. Circulaţia pietonală pe verticală în interiorul clădirii se realizează pe două scări în două rampe cu laţime de 1,3m, dispuse pe capătul estic respectiv vestic al parcării, scara de pe partea estică fiind dublată de un lift. Pe fiecare nivel se vor realiza marcaje în pardoseala pentru traseele pietonale până la casele de scară.

 

Circulaţii auto şi pietonale interioare:
Circulaţia orizontală a autoturismelor în interiorul parcajului se va face pe sensuri unice, pe căi de circulaţie cu lăţime de 5,60m, iar parcările sunt la 90 grade. Pe verticală circulaţia este rezolvată prin intermediul rampelor cu pantă de 15% şi lăţime de 3,45m. Astfel, s-au propus patru rampe pe nivele decalate, două pentru urcare şi două pentru coborâre. Clădirea va fi dotată cu indicatoare de dirijare a circulaţiei astfel încât toate operaţiunile să se realizeze în condiţii de maximă securitate.

 

Fii primul care comentează

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată.


*


Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.