Noua idee a CNADNR: Autostradă Braşov – Sibiu

autostrada-123


Compania de Autostrăzi si Drumuri Nationale din Romania va comanda un studiu de fezabilitate pentru o autostradă Braşov-Sibiu, deşi actualul traseu de pe coridorul IV paneuropean, Sibiu-Piteşti, rămâne teoretic în picioare. Noua autostradă ar urma să fie construită tot din fonduri europene.

Autorităţile vor organiza în acest an licitaţia pentru studiul de fezabilitate pentru construcţia autostrăzii Sibiu-Braşov, iar lucrările de construcţie vor fi finanţate din fonduri europene, a declarat noul director al Companiei Naţionale de Austostrăzi (CNADNR), Narcis Neaga. „Anul acesta dăm drumul la studiul de fezabilitate, după ce vom găsi sursa de finanţare pentru el. Finanţarea construcţiei se va face din fonduri europene“, a declarat Neaga pentru economica.net.
Şeful de la Autostrăzi a explicat că acest nou proiect, chiar dacă este mai ieftin, nu exclude în nici un caz construcţia autostrăzii Piteşti-Sibiu, de pe coridorul IV, care este inclusă în Programul Operaţional Sectorial Transporturi (POS-T) în exerciţiul financiar 2014-2020. „Autostrada Sibiu-Braşov este o variantă. Una nu o exclude pe cealaltă. Autostrada Sibiu-Piteşti este scumpă, ar consuma aproape toată alocaţia noastră pe POS-T“, a explicat Neaga.

Neaga a mai spus că, prin Braşov, „ai ajunge la Bucureşti şi ţi-ar mai rămîne şi bani“. Oficialul CNADNR nu a estimat vreun cost al autostrăzii Sibiu-Braşov, dar a spus că în anul 2020 aceasta va fi deschisă traficului. În momentul de faţă, singura porţiune de autostradă de pe Coridorul IV (care leagă Bucureştiul de graniţa de vest a României) care nu este în nici o procedură de licitaţie, este Sibiu-Piteşti. Autostrada are 116 km şi un cost estimat de 3,2 miliarde de euro, explicabil prin faptul că jumătate din traseu înseamnă tuneluri şi viaducte. În cazul în care, în final, va fi finanţată din fonduri europene nerambursabile, 85% din bani vor veni de la Bruxelles. Deşi se vorbeşte de ani de zile despre ea, această porţiune de autostradă are doar studiul de fezabilitate realizat.

Pe de altă parte, o autostradă Sibiu-Braşov, chiar dacă ar lungi drumul din Bucureşti spre graniţa de vest a României, ar avea un sens datorită faptului că, teoretic, la momentul finalizării ei, ar fi terminat şi tronsonul Comarnic-Braşov. Acesta va fi realizat însă în sistem de concesiune, deci ulterior şoferii vor fi taxaţi. Distanţa între Sibiu şi Braşov pe actuala infrastructură rutieră este de 143 de kilometri, dar prin zonă de deal.

Fii primul care comentează

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată.


*


Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.