GALERIE FOTO/ O nouă orgă istorică pentru Biserica Neagră

DSC_0075

Meşterii restauratori de la Hărman au repus pe picioare orga istorică recuperată din Hamba (judeţul Sibiu), instrumentul urmând să cânte săptămâna viitoare, pentru prima dată după ce a fost restaurat.

orga hamba (2)(Orga din Hamba)

Orga din Hamba, aflată acum la Biserica Neagră, a fost construită în 1837 de către fraţii Friedrich şi Wilhelm Maetz din Biertan. Orga are un manual şi un pedalier, încadrându-se în stilul barocului târziu / romantismului timpuriu. Este o orgă deosebită prin numărul mare de registre montate pe un singur manual (13), prin ornamentarea tuburilor din faţadă cu motive (capete de leu), prin sonoritatea deosebită a unor registre.

[scrollGallery id=104]

 

Din dorinţa de a salva acest instrument istoric valoris, orga a fost adusă în 2006 la Biserica Neagră, unde va rămâne şi după restaurare. Din luna noiembrie a anului 2012, Atelierul de construcţie de orgi şi tâmplărie de la Hărman a început lucrările de restaurare. Reinaugurarea intrumentului va avea loc pe 11 octombrie, în cadrul Festivalului Musica Coronensis, cu ocazia concertului de deschidere.

[scrollGallery id=105]

 

Orga din Hamba este cea de a patra aflată acum la Biserica Neagră, după orga Buchholtz, cea mai mare din Europa, orga Hesse şi orga de la Rupea. Aceasta din urmă se va întoarce la biserica de unde a fost adusă

biserica neagra 4 oct (49). (Orga Bucholtz)

Fii primul care comentează

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată.


*


Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.