În ce stadiu mai sunt „proiectele imobiliare” ale primariei Brasov?

bl soc U2

În 2010, Guvernul României emitea o Hotărâre de Guvern prin care municipalitatea brașoveană prelua de la ministerul Apărării Naționale terenul de pe strada Agricultorilor, ocupat de o fostă unitate militară unde, împreună cu Agenția Națională a Locuințelor, urma să construiască 203 locuințe ANL, dintre care 30% urmau să fie rezervate  cadrelor militare. Lucrările trebuiau demarate în maxim trei ani de la emiterea actului normativ amintit, dar, din lipsă de fonduri, acest lucru nu s-a mai întâmplat. Anul trecut, după ce au trecut cei trei ani, MApN a cerut explicații, iar într-un final a fost de acord ca termenul de trei ani să fie prelungit la 10 ani. Consiliul Local Brașov a mai emis o hotărâre în care a introdus această modificare, iar pasul următor este ca și Guvernul să emită un act normativ în acest sens. Deocamdată, Ministerului Dezvoltării Regionale şi Administraţiei Publice a postat pe site-ul instituției, pentru dezbatere publică, un proiect de hotărâre de Guvernul prin care, ANL trebuie să finalizeze investiția în termen de 10 ani de la data semnării protocolului.

Și locuințele sociale de pe strada Zizinului sunt „cu ghinion”

Într-un stadiu mai avansat este proiectul ce vizează transformarea internatului fostului Grup Școlar de Turism și alimentație publică de pe strada Zizinului, într-un bloc de locuințe sociale. Nici acest proeict, finanțat din fonduri europene, nu a fost ocolit de „ghinioane”: Primăria Brașov a organizat licitația, a desemnat un câștigător, dar unul dintre participanți a contestat rezultatul în instanță, magistrații stabilind că lucrările trebuie executate de contestatar. Șantierul a fost deschis în primăvara anului trecut. După câteva luni în care a executat lucrările cu întârziere față de graficul stabilit la semnarea contractului, constructorul a constatat că nu poate finalize proiectul, astfel că în toamna anului trecut antreprenorul s-a retras. Acum, au declarat reprezentanții municipalității brașovene, documentaţia aferentă licitaţiei referitoare la continuarea lucrărilor a fost transmisă la ANRMAP, care trebuie să valideze, după care va fi organizată o nouă licitație. Inițial, lucrările trebuiau terminate în luna martie, dar, din cauza retragerii constructorului, locuințele vor fi gata în vară.

Investiţia se ridică la 4,62 milioane de lei, iar 98% din valoarea proiectului este asistenţă nerambursabilă, acordată de Uniunea Europeană. De cele cele 44 de spaţii locative (38 apartamente cu două camere şi şase apartamente cu trei camere) vor beneficia familiile aflate pe lista de priorități realizată de Direcția de Servicii Sociale din Primăria Brașov, ce a fost aprobată printr-o Hotărâre de Consiliu Local.

A fost lansată o altă idee

Chiar dacă nu a finalizat primele două proiecte, reprezentanții municipalității brașovene au anunțat că anul acesta ar putea începe construirea a 200 de locuințe sociale.  La o primă estimare, pentru realizarea celor 200 de spaţii locative va fi nevoie de 1,5 milioane de euro (respectiv 7.500 de euro pentru o locuinţă), sumă în care nu este inclusă racordarea la utilităţi. Proiectul va fi implementat de RIAL SRL (societatea care administrează fondul locativ al municipalităţii), care, împreună cu Primăria Brașov va trebui să identifice o sursă de finanțare. Municipalitatea ar urma să ofere gratuit terenul necesar și să realize rețelele de utilități.

Fii primul care comentează

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată.


*


Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.