Certificatul Excellent SME, intrumentul care premiază performanţa IMM-urilor s-a lansat la Braşov

constantin coman manager Coface Romania Constantin Coman, manager general Coface România

Camera de Comerț și Industrie Brașov, în colaborare cu Camera de Comerț și Industrie (CCI) a municipiului București și Coface România, au lansat la Brașov instrumentul care premiază performanța obținută de companiile care activează în sectorul IMM, din punctul de vedere al riscului comercial și al sigururanței în afaceri.

 

Certificatul Excellent SME este emis de către Camera de Comerț a municipiului București, după confirmarea încadrării companiei în categoria de risc comercial scăzut, realizată de către Coface România, prin întocmirea unui raport de credit actualizat la momentul solicitării certificatului, și atestă stabilitatea companiei din punctul de vedere al situației financiare, al datoriilor la bugetul de stat, al incidentelor de plată și al situației juridice.

Pentru firme, este un produs important, pentru că, practic, ajută la promovarea relațiilor de afaceri în România, asigurând o mai mare transparență, o mai mare credibilitate companiilor mici și mijlocii. Este un produs on-line, iată că este o facilitate pe care companiile românești o au. Este un proiect început anul trecut cu Camera de Comerț și Industrie a municipiului București și iată că este prima extindere regională, la Brașov, și ne bucurăm foarte mult. Încă de la începutul anului 2013, lansarea instrumentului de promovare a companiilor performate, Certificatul Excellent SME, a marcat implicarea noastră constantă în dezvoltarea și sprijinirea întreprinderilor mici și mijlocii, într-un mediu de afaceri greu încercat. Certificatul Excellent SME susține economia românească prin evidențierea firmelor puternice și urmărește identificarea unor parteneri de succes cu care merită să faci afaceri„, a declarat, în cadrul conferinței regionale, Constantin Coman, Country Manager Coface România.

La rândul lui, președintele CCI București, prof.univ.dr.ing. Sorin Dimitriu a precizat că obținerea Certificatului Excellent SME furnizează un avantaj comparativ semnificativ companiilor cu un management performat, confirmându-le reputație și ajutându-le să obțină o poziție mai bună într-un mediu de afaceri caracterizat de aversiunea pronunțată față de risc a antreprenorilor, indiferent de țara de proveniență a acestora.

Președintele Camerei de Comerț și Industrie Brașov, Nicolae Țucunel, a afirmat că de multe ori alegerea partenerilor de afaceri stă la baza succesului, dar, din păcate, și a eșecului operațiunilor derulate sau chiar a întregului business.

Nicolae-Tucunel
Nicolae Ţucunel, preşedintele Camerei de Comerţ şi Industrie Braşov

Viteza cu care se derulează acum afacerile și implicit timpul în care trebuie să se ia deciziile impun uitilizarea unor instrumente performante, în timp real, cum este cazul Certificatului Excellent SME, care oferă IMM-urilor performante posibilitatea de a-și prezenta în orice moment starea lor de bonitate juridică și financiară și, pe de altă parte, atrage partenerii de afaceri care vor să elimine cât mai mult riscurile„, a afirmat Țucunel.

La nouă luni de la lansarea oficială a produsului, 123 de IMM-uri beneficiază de certificarea CCI București și Coface România. Dintre acestea, 91% au cifra de afaceri de peste 10 milioane de lei. 41% dintre firme provin din comerț, 18% din servicii, 16% din domeniul producției, 13% din construcții și 12% din transporturi.

Certificatul Excellent SME poate fi retras dacă evaluarea de risc comercial scade sub 6. Au fost și cazuri de retragere a Certificatului Excellent SME a subliniat reprezentantul Coface, care a ținut să precizeze că riscurile comerciale sunt tot mai ridicate dacă se are în vedere că gradul de îndatorare a IMM-urilor este alarmant.

Anul trecut, s-au înregistrat 25.000 de cazuri de insolvență, la un număr 600.000 de companii active în România, o creștere cu 10% față de anul 2012. Comparativ, în Germania, în 2013, au intrat în insolvență 26.000 de companii dintr-un număr total de 4 milioane, a mai spus Constantin Coman.

Ceea ce este și mai alarmant, au intrat în insolvență companii mediu-mari care afectează companiile mici. Anul trecut au fost pierdute 700.000 de locuri de muncă din această cauză, iar numărul firmelor înființate anul trecut este mult, mai redus față de cele în insolvență„, a mai arătat Country Manager CofaceRomânia, Constantin Coman.

În următoarea perioadă, vor mai avea loc astfel de conferințe regionale la Cluj, Timișoara și în alte orașe mari, unde există un mediu de afaceri cu potențial ridicat.

Fii primul care comentează

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată.


*


Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.