10.700 de familii de brașoveni rămân fără apă caldă și căldură. Consilierii locali s-au abținut în bloc când s-a supus votului proiectul de hotărâre privind acoperirea pierderilor Tetkron

Consilierii locali brașoveni au stat pe tușă când în ultima ședință de plen s-au supus aprobării două proiecte de hotărâre privind sistemul de termoficare. Unul viza aprobarea pierderilor înregistrate de societate în anul 2015, suma solicitată de Tetkron fiind de 13,7 milioane de lei.

Când s-a cerut votul, toți cei 19 aleși locali s-au abținut. În aceste condiții, Tetkron, care trebuie să achite  16,5 milioane de lei producătorul de energie termică, respectiv Bepco, nu mai poate face plățile, astfel că astăzi, joi, 7 aprilie, la ora 14.00 se va închide robinetul.

Celălalt proiect de hotărâre se referea la luarea la cunoștință a încetării de drept a contractului de concesiune încheiat între Tetkron și Municipiul Brașov privind asigurarea serviciului de transport și distribuție a agentului termic, precum și preluarea activelor societății comerciale de către municipalitate. Au votat „pentru” 12 consilieri, în condițiile în care era nevoie de 13 voturi. De asemenea, tot 12 au votat și pentru preluarea activelor, număr insuficient pentru ca prevederea să fie aprobată.  Acest proiect de hotărâre vine după ce ANRSC nu a prelungit licența de funcționare a Tetkron SRL, document care a expirat în 21 decembrie 2015. Ulterior, potrivit legislației, autoritățile locale aveau un termen de 90 de zile pentru a stabili ce se va întâmpla apoi cu sistemul de termoficare. Referitor la acest termen au apărut discuții, pentru că viceprimarul Ciprian Bucur susține că Tetkron a trimis la Primărie un document oficial privind neacordarea licenței abia în 25 februarie, astfel că nu a fost timp să se găsească o soluție. Totuși, este greu de crezut că problema nu era cunoscută, din moment ce toți aleșii fac parte din Adunarea Generală a Asociaților Tetkron.

Pe scurt, așa cum a spus viceprimarul Ciprian Bucur, situația sistemului de termoficare este critică.

2015, un an „special”

Tetkron a avut datorii către furnizorul de agent termic aproape în fiecare an, însă anul trecut situaia s-a complicat după desantul DNA la Primăria Brașov, când au luat la mână dosarul Tetkron.  Practic, din luna iulie a anului trecut, distribuitorul de agent termic, din a cărui Adunare Generală a Asociaților fac parte toți aleșii locali a intrat în picaj. Prin decizia instanței, primarul Brașovului a primit interdicție să se ocupe de subiect, Consiliul de Administrație al Tetkron nu și-a mai putut desfășura activitatea, pentru că mai mulți membri erau cercetați, așa că, rând pe rând, ei au demisionat. Apoi directorul general al societății comerciale s-a retras, cerând să fie trecut pe o funcție de execuție, așa că, într-un final, la conducerea Tetkron a ajuns directorul tehnic, Liviu Mosora. Între timp, anul trecut, în luna august, a fost sistată furnizarea apei calde, după ce nu au mai fost plătite facturile. Într-un final, la sfârșitul lunii octombrie a anului trecut s-au deschis robinetele de căldură, după ce între Municipiul Brașov, Bepco și furnizorul de gaz era semnat un protocol de reluare a furnizării de agent termic, care a fost votat de consilieri.  În document era prevăzut și un grafic de plată a datoriilor. Graficul nu a fost respectat, însă, până acum, părțile s-au „înțeles”. Însă, și anul trecut, problema a fost rezolvată după multe ezitări din partea reprezentanților Primăriei, a consilierilor locali și după ce conducerea „de avarie” a Tetkron a reușit să pregătească documentația.

Fii primul care comentează

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată.


*


Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.