„Campania de plantare” a „polițiștilor morți” naște controverse. Aproape 2.000 de brașoveni au semnat împotriva limitatoarelor de viteză.

Brașovenii supărați pe numărul mare al „polițiștilor morți” ce au apărut pe străzile au lansat o petiție online, „Desființați limitatoarele de viteză din Brașov!”.  

„După câteva accidente tragice în zona trecerilor de pietoni, după ce multe persoane au afirmat că iluminarea acestora este defectuoasă, propunerea Poliției Rutiere, care a fost și avizată de Comisia de Circulație din cadrul Primăriei Brașov (menționând că este singura opțiune pentru combaterea accidentelor), a fost ca la FIECARE trecere de pietoni din Brașov să fie pus câte un limitator de viteză (bumper). Acestea au transformat traficul din Brașov într-un coșmar. Toate evenimentele de pe treceri s-au petrecut noaptea, așa că soluția principală este iluminarea eficientă a trecerilor de pietoni, după cum cere legea. Cum am putea feri ceva ce nu vedem? Greșeala a fost a Poliției Rutiere care a întărit în mintea pietonului faptul că el are prioritate în fața mașinii, indiferent de situație. Zeci de amenzi date și de permise suspendate, însă pietonii care au sărit pe trecere în fața unui șofer, nu au fost penalizați în nici un fel, pentru a le capta interesul față de educația rutieră și de greșeala făcută. Prin aceasta măsura, rolul sensurilor giratorii de a fuidiza traficul, a fost complet anulat, pentru că se așteaptă la fel de mult ca la un semafor. Așadar, zecile de minute în plus, petrecute în trafic, uzura cu mult mărită a mașinii (discuri, plăcute, bucșe), consumul crescut de carburant și poluarea rezultată în urma opririlor și pornirilor de pe loc din 100 în 100 m, cine le plătește? Susțineți pentru aplicarea măsurilor corecte în  vederea combaterii evenimentelor pe trecerile de pietoni și desființarea definitivă a limitatoarelor de viteză!”, este textul petiției.

Vezi AICI petiția lansată în 18 martie. Pentru dispariția „polițiștilor morți”, au semnat 1.186 persoane, care provin de la 1.103 adresa IP diferite.

Dialog despre limitatoare…

Pe lângă cele 1.186 de semnături au fost postate și 132 de comentarii.

Între doi șoferi:

„Doar ca informație … Dacă era orbit de soare înseamnă că nu vedea nici limitatorul … Dacă «apare» din senin un limitator, șoferul are prima reacție să ia piciorul de pe frână și să ferească limitatorul … Nimeni nu se va uita la pietoni. Este chestie de instinct … Eu personal nu voi lua niciodată un limitator cu piciorul pe frână, îmi va rupe mașina. Așa că ăla care mă fortează să frânez să se ferească…”

„Instinctul ăsta probabil doar dvs. îl aveți. Personal, ca șofer, nu conduc cu viteze excesive decât acolo unde îmi este permis (autostrada), iar când am un obstacol în fața mea încerc să frânez. Dar vorbind strict de Brașov, nu poți spune că atunci când ai un limitator în față îl ocolești. E o chestie în primul rând de bun simț și în al doilea rând, nu ai cum să ocolești limitatoarele de pe Calea București. Iar acolo unde poți ocoli (ex: Griviței), traficul este aglomerat și este aproape imposibil să faci asta, eventual doar noaptea când este liber. Limitatoarele sunt făcute cu cap… vă plângeți că vă rupeți mașinile… atunci folosiți mașina doar în caz de urgență (întârzieri la întâlniri, etc) și mergeți pe jos unde aveți treabă! Corpul omenesc e făcut să se miște, nu să stea degeaba! Vă rog să nu întelegeți mesajul greșit, nu este un reproș, este doar o părere personală. Mulțumesc!”

Între un șofer și un pieton:

„Sunt curios tu, cel care semnezi petiția asta, când ai trecut ultima oară strada, de exemplu, pe Calea București, Harmanului, Județean… Eu am făcut o plimbare până în Răcădău din Steagu… am trecut cu maximă frică, șoferii nu opresc, ba unul oprește iar celălalt îi da blană pe banda a doua… E jale! Înainte să vă dați cu părerea va invit la o plimbare prin Brașov!”

„Domnu’ Perpedes, aici e problema, îți  dorești să circuli mâncând semințe pe trecere, sper să nu vorbești nici la telefon când trec eu. Înfundată minte!”

Apelul lui Dragoș:

„Prieteni, printre miile de șoferi care sunt afectați de aceste decizii avem câțiva băieți. Băieții ăștia, care dimineața ne dau flash-uri că mergem cu 60 în oraș, care își creează dimineața propria bandă de circulație, care dau claxoane și arată degetul pe geam dacă îi zici ceva…

Prieteni, băieții ăștia poate mâine îți rupe în două soția, iubita, mama… Și nu glumesc, nu vrei să-i vezi capul la 10 metri de gât, nu vrei… Dar VREI să poată circula cu suta pe Saturn, asta pentru ca tu, cu mintea ta de gâscă nu înțelegi că și tu ai o familie, te gândești doar la TINE, care stai cu curul în mașină până la servici!!!

Anul trecut am fost martorul unui accident în zona Tractorul. O mamă și fiică au fost luate pe sus de un băiat de 19 ani. Le-am acordat primul ajutor amândurora. Fiica avea fruntea înfundată, îi țâșnea sânge din ea ușor. Mama ei, pe jumătate moartă, se sufoca cu propriul sânge, am întors-o pe o parte și îi scoteam gâlmele de sânge din nas și gură.

Fiica ei se uita la noi strigând «mamă, nu murii»… Dar a murit, s-a înecat cu sângele din cap care țâșnea de peste tot.

Șoferul nu avea bolid, avea un Megane, venea pe Independenței spre pasarelă, cu soarele în față. Banda 1 era umbrită de blocul din față, banda 2 soare din față… Băiatul pur și simplu nu le-a văzut… Ai putea să dai vina pe femei, că nu s-au asigurat… însă băiatul avea undeva la 40 km la oră, suficient…

Dacă femeile respective erau mama și sora ta? Mai îi luai apărarea șoferului? Sau semnai petiția pentru implementarea opritorilor?”.

 

 

 

 

Fii primul care comentează

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată.


*


Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.