Cum își consolidează PNL poziția în județul Brașov. Pe Goidescu l-au rezolvat

Campania electorală pentru alegerile locale din acest an  fost una extrem de liniștită, iar mesajele competitorilor nu au fost suficient de convingătoare pentru a-i convinge pe oameni să meargă la vot. Iar mulți dintre cei care au mers au votat micile partide. După ce au fost anunțate rezultatele alegerilor, politicienii brașoveni au devenit mai vioi și au început să facă combinațiile post-electorale. Abia acum a început războiul, unul extrem de dur, miza fiind controlul celor doi poli de putere ai județului, respectiv municipiul Brașov și Consiliul Județean. Acum, după două săptămâni se conturează și câștigătorii: liberalii. Au fost cei mai abili, au jucat dur, au lovit în forță și au avut o strategie inteligentă, luând partid cu partid și oferindu-i fiecăruia câte ceva, chiar cu prețul cedării unor „teritorii”. Nu au viceprimari în Brașov și, formal nu au nici primar, pentru că George Scripcaru este independent. Când nu a mers cu binișorul, liberalii au scos săbiile din teacă și este posibil să o mai facă.

Cum a fost spartă o coaliție   

În județul Brașov, pe locul al 3-lea s-a clasat PER, care în CL Brașov a obținut două mandate, iar în Consiliul Județean are trei reprezentanți.

Cu portofoliul de mandate în buzunar, conducerea PER Brașov, mai precis Ionel Goidescu, a plecat la negocieri… sau a așteptat să fie invitat.

La nici o săptămână de la alegeri, PER Brașov a bătut palma cu FDGR și PMP, liderii celor trei partide anunțând constituirea unui grup de șase consilieri locali. Pasul următor ar fi fost ca triada să negocieze formarea unei majorități cu unul dintre cele două mari partide, PNL sau PSD. Ideea FDGR-iștilor era să impună un viceprimar, pe Arnold Ungar (fost Ungureanu). Ionel Goidescu a spus că în CL Brașov nu vrea nici o funcție, iar Costel Mihai a tăcut.

Potrivit unor surse, negocierile ar fi urmat să se ducă doar cu social-democrații. De altfel, de mai multe ori, Ionel Goidescu a declarat că nu vrea să discute cu cei doi Veștea, Adrian și Mihail. Nici ei nu au stat de vorbă cu Goidescu.

Triada PER-FDGR-PMP nu a durat mult, pentru că popularii s-au înțeles cu liberalii. Prin protocolul politico-administrativ semnat între PNL, PMP și UDMR, popularii au obținut un post de viceprimar, care, cel mai probabil, va fi ocupat de Costel Mihai. Noua coaliție PNL, UDMR, PMP a fost anunțată joia trecută.

Să ne amintim ce a spus atunci primarul George Scripcaru: „Am discutat cu preşedintele executiv (de la nivel central – n.red) al PER , Cătălin Nămăescu. I-am detaliat protocolul şi, în numele PER, el a agreat proiectele. Vor mai urma discuţii pe această temă, inclusiv cu reprezentanţii PER de la nivelul municipiului Braşov, urmând ca ei să se clarifice în zilele următoare”.

Iar lucrurile din PER s-au clarificat. Conducerea centrală a partidului a emis o hotărâre privind excluderea din PER a lui Ionel Goidescu, decizia fiind motivată prin faptul că liderul de la Brașov ar fi transmis  comunicate de presă fără a obține acordul centrului. Totodată , Goidescu a fost acuzat că l-ar fi amenințat pe președintele partidului, Dănuț Pop.

Goidescu și-a revenit din șocul loviturii și a lansat contraofensiva. A organizat marți o conferință de presă în care a anunțat că „asocierea cu FDGR și cu PMP a creat o nervozitate excesivă la București. Acest grup le crea probleme, în special celor din zona PNL”.

„Zilele trecute cei doi Veștea au mers la București. Lucrurile au degenerat. Au făcut presiuni să ne ia alături de ei. Conducerea națională s-a comportat nervos. Sâmbătă, la noi a fost o ședință a Biroului Permanent Național, pentru a sancționa organizația de la Brașov. Colegii din județ au spus că e bine să mergem pe linia stabilită inițial. S-a spus că dacă nu se face alianța cu PNL să fiu exclus. Eu agreez o alianță, dar nu voi fi parte  a unei înțelegeri. Am fost dispus sa renunț la mandatul de consilier județean, doar pentru binele partidului. Mi s-a reproșat ca nu am respectat statutul partidului. În discuție, au apărut numele Blaga și Gorghiu. Explicit mi s-a spus că Blaga și Gorghiu nu îl vor pe Goidescu la Brașov. S-a vorbit și de implicarea celor doi Veștea și a lui Scripcaru. Vin presiuni, unii membri sunt amenințați că nu li se validează mandatele”, a declarat Goidescu.

El a spus că va merge mai departe și va contesta decizia conducerii partidului, inclusiv în instanță.

„Ce  s-a  obținut la Brașov  fost munca celor de  aici. În schimb, vine președintele partidului și spune că trebuie să meargă în Parlament, iar eu nu sunt dorit de Blaga și Gorghiu”, a mai spus Goidescu.

Practic, după ce a încercat să „le-o tragă” celor din PNL (cum au obiceiul să spună politicienii), Goidescu a fost secerat, însă s-a repliat rapid, pozând în victimă. Ba mai mult, a spus că victime ale jocurilor de la București sunt toți   ecologiștii din județ, care, a spus el, au atras 20% din voturile obținute de PER la nivel național, iar acum li se impune ceva de la centru.

Urmează FDGR?

Până acum, partidele mici au fost luate la mână unul câte unul. UDMR- rezolvat cu o funcție de viceprimar și unul de vicepreședinte al Consiliului Județean. PMP – rezolvat, pentru că din doi consilieri locali, unul va fi viceprimar. PER – rezolvat.

Să luăm aminte de o declarație de joia trecută a lui Adrian Veștea:

„Am discutat şi cu reprezentanţii FDGR, cu Wolfgang Wittstock şi Caroline Fernolend, care s-au arătat interesați de proiectul nostru și este posibil să ni se alăture în acest demers”.

Membri ai FDGR sunt și Cristian (uneori Christian) Macedonschi și Arnold Ungar (fost Ungureanu), declarați pe față anti-Scripcaru și anti-PNL.

 

 

Fii primul care comentează

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată.


*


Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.