12 urși din județul Brașov propuși pentru împușcare. Pentru recoltarea a două exemplare a fost primit acordul de la Ministerul Mediului

Dacă la jumătatea lunii trecute, la APM Braşov erau în evidenţe dosarele pentru recoltarea a 6 urşi (VEZI AICI LISTA), marţi, în urma unui „inventar” realizat după ședința Comitetului pentru situaţii de urgenţă ce s-a desfăşurat la Prefectura Braşov, numărul exemplarelor pentru care se va cere recoltarea de la Ministerul Mediului a ajuns la 12. 

Pentru două exemplare au fost semnate „sentinţele” de către ministerul Mediului, iar pentru ceilalți procedurile sunt în diferite stadii. Astfel, potrivit prefectului Brașovului, Marian Rasaliu, Ministerul Mediului a aprobat recoltarea pentru un urs din zona Sebeș și pentru unul din Fondul de Vânătoare Bârsa (în zona Zărnești). „Am fost ieri (luni, 6 noiembrie – n.n.) la Ministerul Mediului. Erau trei dosare de recoltare pentru județul Brașov, dintre care au fost aprobate două, iar al treilea, prin care se cerea recoltarea unui urs tot din zona Sebeș, a fost respins, pentru că animalul nu a produs pagube”, a precizat prefectul.

Pentru alți doi urși, care au atacat oameni în Făgăraș și Hârseni, prefectul a anunțat că facem dosarele și le depunem la Ministerul Mediului”.

Cereri de recoltare vor fi depuse și de către Regia Locală a Pădurilor Kronstadt, pentru 7 exemplare:

  • două care coboară frecvent în Valea Cetății
  • patru (o ursoaică cu cei trei pui) care au început să se „plimbe” pe Strada Carpaților și Calea București (prezența acestora a fost semnalată pe numărul unic de urgență 112)
  • unul din zona Bunloc – Dâmbul Morii (cel mai probabil cel pentru care, în 17 octombrie, la APM Brașov era înregistrată o cerere de relocare).

Recoltarea a fost solicitată și pentru ursul care încearcă să intre aproape în fiecare seară în Cabana Postăvarul. Acesta a fost mutat deja de două ori, dar, de fiecare dată a găsit drumul spre cabana de pe Masivul Postăvarul.

Pe de altă parte, în afara recoltării, în timpul ședinței nu s-a amintit de relocarea vreunui exemplar. De altfel, nu au fost prezentate alte măsuri privind managementul acestei specii.

De asemenea, la ședință nu au fost prezentate instituții, fundații sau organizații care au derulat sau derulează proiecte (unele finanțate direct de Comisia Europeană) privind managementul acestei specii și  fac parte din grupul de lucru privind managementul speciilor de urs, lup, râs și pisică sălbatică, constituit la nivelul Ministerului Mediului.

Comisie specială pentru a ține sub control „teroare ursină” din județul Brașov

„Asistăm în ultimele săptămâni la un fenomen îngrijorător. Urșii coboară în sate, comune și chiar în municipiul Brașov. Ieri am fost la Ministerul Mediului și am avut inclusiv discuții cu ministrul Mediului. Am prezentat o situație clară a atacurilor din gospodării. Zilele trecute, o ursoaică a intrat în Fundata, au fost atacurile de la Făgăraș, am avut problemele de la Cabana Postăvarul. A fost atacul de la Hârseni. Am decis ca de azi (luni, 7 noiembrie – n.n.) să înființăm și să facem funcțională o comisie din care vor face parte primarii, administratorii fondurilor forestiere, reprezentanții Agenției pentru Protecția Mediului Brașov, ai Gărzii Naționale de Mediu, ai Gărzii Forestiere și ai Institutului Național pentru Cercetări și Amenajări Silvice. Astfel vom putea supraveghea migrația urșilor, dar și a altor specii care produc pagube, respectiv lupii și mistreții. Este ciudat să vezi un urs pe Calea București sau în Valea Cetății. În această comisie, un rol esențial îl are administratorul fondului silvic. El nu are numai beneficii și obligația de a preveni migrarea animalelor din zonele administrare către zonele populate. Le cer administratorilor să semnaleze fiecare chestiune ce scapă de sub control. Cred că într-o luna lucrurile se vor liniști, pentru că urșii vor intra în hibernare. Până atunci, este nevoie de vigilență, pentru că e vorba de integritatea oamenilor”, a declarat Rasaliu. 

Totodată, prefectul a prezentat și o cauză a apariției „terorii ursine”: „Problema este  că nu s-a intervenit de mult în ceea ce privește recoltarea și reglarea numărului de animale. De doi ani nu s-a recoltat nici un exemplar. Au apărut ursoaice cu 2-3 pui. Se încearcă menținerea animalelor în habitate și în păduri. Animale s-au înmulțit și nu au fost protejate. Li s-a restrâns aria și nu mai au zone de hrănire. Se fac eforturi de împingere a animalelor”.

Rasaliu a mai spus că „nu sunt pentru împușcare, dar nici nu pot fi de acord cu prezenta urșilor în municipii, orașe sau în zonele rurale. Totul până la protejarea oamenilor! Trebuie să fim conștienți că sunt urși agresivi, iar prezența lor ne împinge la solicitări de recoltare și de extragere. Animalele pot recidiva și vreau să prevenim accidente”.

Întrebare fără răspuns: câți urși sunt în județul Brașov?

Reprezentantul Guvernului în teritoriu a menționat că în județul Brașov este depășit numărul optim de urși, dar, întrebat câte animale sunt și câte ar trebui să fie, nu a știut să răspundă. Singurele date în acest sens au fost oferite de reprezentantul Regiei Publice Locale a Pădurilor Kronstadt, Cosmin Didă, care a spus că pe cele 12.600 de hectare administrare de regie sunt peste 100 de exemplare, în condițiile în care numărul optim este de 80.

Fii primul care comentează

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată.


*


Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.