Tudor Benga:  „Bătălia din societatea românească a trecut de ceva vreme de faza politicoasă și instituțională”

Coaliția PSD – ALDE, sprijinită de UDMR, a modificat miercuri Regulamentul Camerei Deputaților, introducând prevederi prin care a limitat pârghiile legale de implicare ale Opoziției. În acest context, în numai două zile, a fost posibilă modificarea legilor justiției, fără o dezbatere reală a amendamentelor depuse de Opoziție.

Modificarea regulamentului s-a derulat „în galop”, amendamentele deputatului USR Lucian Viziteu nefiind admise de Comisia pentru regulament a Camerei, condusă de Eugen Nicolicea (PSD). Pentru analiza în comisie a noului regulament, membrii acesteia au fost convocați prin SMS, marți seara, la ora 21.00, ședința fiind programată miercuri dimineața, la ora 9.00. Proiectul de modificare a regulamentului a trecut miercuri dimineața de comisie, într-o formă diferită față de proiectul inițial, iar apoi a fost aprobată și în plen.  

 „Tovarășul Nicolicea este notoriu pentru încălcarea sistematică a regulamentului! Ne-am dori, la fel de mult ca orice cetățean onest al acestei țări, să putem opera eficient exclusiv în interiorul regulilor și cadrului instituțional al unei țări civilizate”, a declarat deputatul USR Brașov, Tudor Benga.

„Asistăm la un atac absolut brutal asupra capacității de reacție parlamentară a Opoziției. Primesc seară de seară întrebări și îndemnuri să folosim «toate mijloacele legale». Din păcate, mulți dintre cei care îmi trimit aceste mesaje trăiesc cu fantezia că acestea încă există. Iar eu nu știu exact cum să o risipesc politicos. Tunul mediatic și propagandistic al puterii încurajează cât se poate de deliberat ideea că aceste mijloace ar exista, exact în timpul în care le subjugă și pe puținele care au mai rămas. Atunci când însuși depozitarul suveranității populare, Parlamentul, prin acțiunile majorității sale, își încalcă sistematic propriile regulamente, suntem nevoiți să semnalizăm cu toate mijloacele acest lucru și să ne opunem din răsputeri. Cetățenii trebuie sa știe și să judece în consecință pentru că așa cum ei sunt cei care i-au conferit legitimitatea, tot ei sunt cei care mai devreme sau mai târziu i-o pot lua”, a mai declarat Tudor Benga, deputat USR Brașov. 

Tudor Benga atrage atenția că, de ceva vreme, „bătălia din societatea românească a trecut de faza politicoasă și instituțională. Este o bătălie pură de putere, în care PSD-ul calcă totul în picioare, secondat de un ALDE exact la fel de ticălos, și sprijinit de un UDMR mai mercantil decât o matroana de bordel. Nu pot fi opriți decât bătuți politic sau spulberați de furia populară. Nu există alt mod de a-i opri! Exista artificii prin care, ocazional, fie noi – Opoziția, fie instanțele, fie Președintele, îi putem întârzia. Vor puterea absolută și nu se vor opri de unii singuri”.

Date de backgound:

Miercuri, 13 decembrie, înainte de ora 12.00, cu 176 voturi „pentru” și 88 „împotrivă”, deputații au aprobat hotărârea privind modificarea Regulamentului Camerei Deputaților, iar după aproximativ o oră noile prevederi au fost publicate în Monitorul Oficial, intrând imediat în vigoare. 

În baza noului regulament, care reduce semnificativ din dezbaterea amendamentelor, a fost posibilă modificarea a două dintre legile Justiției fără o dezbatere reală a amendamentelor depuse de Opoziție. 

Camera Deputaților a aprobat modificarea Legii 304/2004 privind organizarea judiciara – 177 voturi „pentru”, 79 voturi „împotrivă” și modificarea Legii 317/ 2004 privind organizarea și funcționarea Consiliului Superior al Magistraturii  – 177 voturi „pentru” și  78 „contra”.  

Fii primul care comentează

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată.


*


Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.