Azi se decide dacă CJ Brașov construiește aeroportul de unul singur. Asocierea cu Primăria Brașov nu face obiectul votului

Consilierii județeni vor avea de dezbătut în sedința de marți, 30 ianuarie o hotărâre privind finalizarea aeroportului Brașov, în baza studiului de fundamentare finalizat în luna decembrie a anului trecut. Introducerea acestui punct pe ordinea de zi vine după ce consilierul județean Ionel Spinean (PER) a depus o adresă prin care a solicitat promovarea în ședința de plen a Consiliului Județean, a studiului de fundamentare realizat în luna decembrie a anului trecut. „Vă rog să întocmiți documentația conform studiului de fundamentare cu cele 3 soluții, plus cele trei subpuncte”, se arată în adresa consilierului județean al PER.

Studiul de fundamentare privind finalizarea aeroportului a analizat patru scenarii posibile, respectiv finanțarea și construirea aeroportului de către administrația județeană, constituirea unei societăți comerciale pe acțiuni care să aibă ca scop finanțarea (o asociere cu alte unități administrativ-teritoriale, în care CJ să dețină aproximativ 84% din acțiuni), construirea și operarea obiectivului, realizarea unui parteneriat public-privat sau concesionarea obiectivului către o entitate privată sau asocierea de entități (această ultimă variantă având trei subscenarii).

„În urma analizării tuturor scenariilor tratate în studiul de fundamentare, conducerea executivă a Consiliului Județean Brașov propune spre aprobare finanțarea din  fonduri publice și alte surse atrase, precum și construirea de către Consiliul Județean a obiectivului de investiții, până la darea în folosință a aeroportului, urmând ca într-o etapă ulterioară să se ia decizia privind operarea viitorului aeroport, ținând cont fie de scenariul 1 (operarea de către Consiliul Județean) fie de scenariul nr 4.3 (concesionarea către un acționar unic în societatea de proiect, care își asumă investițiile pentru etapele ulterioare de dezvoltare) precum și operarea aeroportului. În paralel, indiferent de scenariul aprobat vom demara procedurile de notificare a acordării măsurii de ajutor de stat, astfel încât, în urma unui aviz favorabil al Comisiei Europene să putem angrena și celelalte administrații locale, inclusiv municipiul Brașov în susținerea activității aeroportului”, se arată în referatul postat pe site-ul consiliului Județean Brașov,

Practic, finanțarea de către Consiliul Județean Brașov a lucrărilor la aeroport este soluția sugerată de unul dintre consultanții care a realizat studiul de fundamentare. Este vorba despre Aurelia Fulger, care, pe lângă firma de consultanță aeronautică pe care o deține (Reliance Travel & Consulting), este și repezentant, din partea Consiliului Județean Satu Mare în Consiliul de Administrație al Regiei Autonome Aeroportul Satu Mare. 

Împrumut pentru realizarea aeroportului

Până acum, la Aeroportul Brașov s-au investit aproximativ 25 milioane de euro, dintre care 17 milioane de euro  în pista de decolare-aterizare (cu o lungime de 2.850 de metri și o lățime de 45 m), restul banilor fiind folosiți pentru amenajarea terenului, exproprieri, realizarea gardului sau documentații tehnice. Pentru finalizarea lucrărilor la aeroport, președintele Consiliului Județean Brașov, Adrian Veștea susține că mai este nevoie de încă 57 de milioane de euro.

Pentru a finanța lucrările la aeroport, Consiliul Județean se poate baza pe cei 5 milioane de euro, dintr-un contact de împrumut senat în urmă cu mai mulți ani de la CEC Bank. De asemenea, administrația județeană are în plan contractarea unui împrumut de 200 milioane de lei, din care suma de 155 milioane de lei să fie folosită pentru aeroport.

 

Fii primul care comentează

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată.


*


Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.