Sistemul medical românesc, perceput drept cel mai slab din Europa. România, pe ultimul loc în Indexul European al Consumatorului de Sănătate

foto: spitalulsfconstantin.ro

România ocupă pentru al doilea an consecutiv, ultimul loc în Indexul European al Consumatorului de Sănătate, cu un sistem medical mai slab decât Bulgaria, Albania, dar și decât tari din fosta Iugoslavie, precum Macedonia sau Muntenegru. România se afla pe locul 34 din tot atâtea țări europene al căror sistem medical a fost analizat pentru realizarea indexului pe anul 2017. Țara noastra ocupa ultimul loc sau unul dintre ultimele locuri la majoritatea indicatorilor importanți luați în calcul pentru realizarea clasamentului: drepturile și informarea pacienților, accesibilitatea (timpii de așteptare pentru tratament), rezultatele tratamentelor, gama de servicii oferite și extinderea lor, prevenția și farmaceuticele. 

România este pe primul loc în clasament la rata infecțiilor intraspitalicești rezistente la tratament, la mortalitatea infantilă și pe primele locuri la mortalitatea din cauza cancerului și a bolilor cardiovasculare. 

În ceea ce privește cheltuielile cu sănătatea pe cap de locuitor, România se află tot la coada clasamentului, în urma sa aflându-se doar Letonia, Muntenegru, Macedonia și Albania. 

Combinația acestor indici – rezultați din studii și baze de date internaționale și din chestionare administrate asociațiilor de pacienți – își propune să descrie felul în care consumatorul de servicii medicale este servit de propriul sistem.  

„România are probleme grave în gestionarea intregului sector public de sănătate. România, Albania și Ungaria au o structură învechită a sistemului medical și ar trebui să beneficieze de sprijin profesional pentru a-și restructura serviciile de sănătate”, se arata în raport.

România se afla tot pe ultimul loc în acest clasament și în urma cu un an, în timp ce acum doi ani, România ocupa locul 32 din 35 de țări, aflându-se la acea vreme deasupra Albaniei (524), Poloniei (523) și Muntenegrului (484), care au depășit-o între timp în clasament. 

Raportul integral este disponibil aici.

Sursa: HotNews.ro

Fii primul care comentează

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată.


*


Acest sit folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.