Made in România. Monumentul eroului brașovean Liviu Cornel Babeș, transformat în suport pentru schiuri

Sursă foto: Gavrilă Filichi

Monumentul eroului brașovean Liviu Cornel Babeș, de la baza pârtiei Bradu din Poiana Brașov, pare că a devenit doar o valoare utilitară pentru operatorii economici din stațiune.  Așa se face că, zilele trecute, de structura metalică a monumentului a fost fixat un suport pentru schiuri. Noua „destinație” a crucii metalice ridicate în memoria eroului brașovean Liviu Cornel Babeș a  fost imortalizată de un turist care a trecut prin Poiana Brașov.

Acesta s-a arătat uimit de faptul că un monument care ne amintește de unul dintre puținele episoade ale luptei anticomuniste de dinainte de 1989 a ajuns doar un suport pentru echipamente sportive. 

Dragi prieteni,Mi-a trimis cineva această poză acum câteva minute.Sentimentul care mă încearcă,este unul de mare supă…

Posted by Gavrila Filichi on 2 Februarie 2018

Crucea metalică de la baza pârtiei Bradu a fost dezvelită în 1990, cu ocazia primei comemorări a lui Liviu Cornel Babeș. Deși de 28 de ani se discută despre amenajarea unui monument nou pentru eroul brașovean, tot în același loc, până acum acest proiect a rămas doar la stadiul de bune intenții.  

În 2 martie 1989, Liviu Cornel Babeş a plecat să schieze în Poiana Braşov, iar după ce a coborât pentru ultimă oară pe pârtie şi-a dat foc în semn de protest față de regimul comunist, purtând o pancartă pe care scria „STOP MURDER ! BRAȘOV = AUSCHWITZ”.

Gestul extrem al brașoveanului a fost prezentat în presa  străină cu ajutorul a doi turişti scoţieni, care se aflau în acel moment pe pârtie şi care au relatat întâmplarea unei agenţii de ştiri, aceasta fiind preluată mai departe de marile publicaţii. În anul 1990, cu ocazia primei comemorări, a fost dezvelită, pe Pârtia Bradu, crucea de fier în memoria lui Liviu Babeş, iar în 2007 a fost declarat erou naţional.

 

Fii primul care comentează

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată.


*


Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.