Ministrul Sănătății, Sorina Pintea: „Brașovul va avea un spital regional”. Când, cum și cu ce bani se va face, nu se știe

Proiectul Spitalului Clinic Regional de Urgență a fost discutat vineri cu ministrul Sănătății, Sorina Pintea, în timpul unei „întâlniri informale” la care au participat  prefectul județului, Marian Rasaliu,  președintele Consiliului Județean, Adrian Veștea, primarul Brașovului, George Scripcaru și mai mulți parlamentari ai PSD.

După aceste discuții, ministrul Sănătății a anunțat că „în memorandumul Guvernului este prevăzut un spital regional la Brașov. Spitalul regional de la Brașov se va face, pentru că autoritățile locale și Ministerul Sănătăți doresc acest lucru. Ministerul Sănătății este dispus să investească, dar nu vă pot da date exacte. Deocamdată, priorități sunt spitalele din Iași, Craiova și Cluj, pentru că sunt deja proiecte demarate și trebuie să depunem proiectele. În următoarea etapă ne vom ocupa de celelalte cinci spitale”.  

Promisiunea PSD Brașov: Săptămâna viitoare va fi „definit spitalul”

Primarul Brașovului, George Scripcaru a precizat că în acest moment spitalele regionale nu sunt detaliate, nu sunt clarificate până la cele mai mici detalii. De asemenea, nu este stabilit nici numărul de paturi pentru această categorie de unități sanitare, nici tipul de activități medicale. Toate aceste aspecte trebuie clarificate în perioada următoare, printr-o Ordonanță de Urgență a Guvernului, ca apoi să putem pregăti documentația tehnică și să stabilim capacitate, infrastructura necesară, dotările, serviciile și costurile. Am discutat cu ministrul Sănătății dacă putem prelua un concept privind acest spital. Va urma elaborarea proiectului tehnic și, în paralel, avem în vedere să începem discuțiile cu BERD, pentru a ne oferi consultanță și asistență tehnică”.

În schimb, printr-un comunicat de presă, PSD Brașov a anunțat că săptămâna viitoare, Guvernul va avea pe masă un proiect de ordonanță de urgență pentru definirea structurii spitalului regional”.

„Spitalul regional trebuie descris în date precise, cu număr de paturi, secții obligatorii care trebuie să existe, minimum de dotări de care să beneficieze. Etalonul nu este ce vrem noi ca doctori să vedem, ci cum se încadrează acest spital în Planul Național de Sănătate, gestionat de Guvernul României. Am discutat cu doamna ministru despre calea cea mai rapidă de a pune lucrurile în mișcare: ordonanță de urgență, iar apoi vot în Parlament, dar între timp lucrurile pot demara”, a precizat senatorul PSD Florin Orțan.  

Încă 15 zile pentru preluarea terenului de la Institutul Cartofului 

 „În momentul de față suntem în etapa de preluare a terenului de la Institutul de Cercetare și Dezvoltare în Domeniul Cartofului și mai avem 15 zile pentru a finaliza această procedură. De asemenea, în bugetul local avem prevăzută o poziție privind alocarea sumei necesare elaborării studiului de fezabilitate aferent investiției. Licitația o  vom lansa după ce preluăm terenul și îl trecem în proprietatea Brașovului și îl  includem în patrimoniul municipiului, printr-o hotărâre de Consiliu Local. De asemenea, am discutat cu rețeliștii, pentru ca fiecare dintre ei să prevadă respectiva zonă în planurile de investiții. Am discutat deja cu operatorul regional de apă, cu furnizorul de gaze naturale. Urmează să discutăm și cu furnizorul de energie electrică. Să trecem de toate aceste etape, apoi ne gândim la finanțare. Un parteneriat public privat ar fi una dintre soluții”, a precizat primarul Brașovului. 

Fii primul care comentează

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată.


*


Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.