Singurul festival de cultură montană din România va avea loc la Brașov, Predeal și Bușteni, în această săptămână

Festivalul de cultură montantă Alpin Flm Fest, ajuns la cea de a III-a ediție, începe marți, 27 februarie, și va dura până la 4 martie, propunând publicului iubitor de munte dezbateri, expoziții de fotografie, cărți și filme găzduite de Brașov, Predeal și Bușteni. 

Festivalul aduce în atenția publicului filme spectaculoase despre ascensiuni montane, expediții, povești ale muntelului, într-o selecție  internațională și în competiție națională, prezentări de carte, dezbateri și expoziții de fotografie legate de universul montan și alpinism.

Alpin Film Festival se va deschide miercuri, 28 februarie, prin vernisajul a două expoziții foto și proiecția, în premieră națională, a filmului „Viața e o potecă” – film realizat din seria „Izolați în România”, în care 12 reportaje surprind viaţa oamenilor ce trăiesc în cătunele izolate de munte din toată țara.

Printre invitații speciali ai festivalului ce vor interacționa cu publicul se numără: alpiniștii Zsolt Torok, Vlad Căpușan, Cornel Coco Galescu, Constantin Lăcătușu, Daciana Leonte, Cosmin Andron,  sportivii de performanță Paul Constantin  Pepene, Cornel Dumitru Puchianu, Dana Haralambie recent reveniți în țară de la Jocurile Olimpice de Iarnă de la PyeongChang, sportivii Toma Coconea, Denisa Dragomir, Silviu Bălan, speologul Dr. Cristian Lascu și mulți alții. Invitații străini sunt personalități de marcă în domeniul montan: Victor Saunders, alpinist scoțian, personalitate excepțională din rândul ghizilor montani din Europa sau Manuele Panzeri și Mario Panzeri din Italia, alpinisti cu performanțe deosebite, în special în  ascensiunile pe Cerro Torre.

 

Filmele care vor putea fi văzute la această ediție a Alpin Film Festival sunt: 

Din selecția internațională: 
* Samuel in the clouds (Belgia, 2017, durata: 70 min); 
* Hadwin’s Judgement (Canada, 2016, durata: 87 min, regia: Sasha Snow)
* Elbrus (Rusia, 2016, durata: 60 min, regia: Laurent Jamet)
* K2 – Touching the sky (Polonia, 2016, durata: 71 min, regia: Eliza Kubarska)
* Europe’s Last Nomads (Austria, 2016, durata: 52 min, regia: Gernot Lercher) 

Filmele vor fi proiectate la Centrul Cultural Reduta, Brașov, Universitatea Transilvania, Brașov (Strada Politehnicii, nr 1) și Centrul Cultural Aurel Stroe, Bușteni.

 

Din secțiunea Competiția națională – Film Românesc de munte”
* Pe urmele lupului în Apuseni (România, 2017, durata: 52 min, regia: Dan Curean, Dan Pavaloiu)
Lemnul – Ținutul Buzăului (România, 2016 – durata 38 min, regia: Andrei Dobrescu, Adriana Oprea)
Banatul Montan – Drumul Romanilor (România, 2017, durata: 26 min, regia: Sabin Dorohoi) 
* Nebunul Mare – (România, 2017, durata 60 min, regia: Ioan Stoenică). 

Locația principală a competiției naționale este Cinemateca Patria din Brașov. La proiecții, vor participa și echipele filmelor din competiție, iar publicul va avea posibilitatea să voteze pentru cel mai bun film românesc de munte.

La Bușteni, pe 3 martie, va avea loc și proiectia, în premieră, a filmului expediției în Cerro Torre cu Zsolt Torok și Vlad Căpușan – protagoniști în cea mai spectaculoasa și valoroasă performanță a alpinismului românesc de început de an.

Mai mult, festivalul are o importantă componentă educațională si propune câteva întâlniri inedite pe teme precum: „Ariile protejate – Redute ale culturii montane” in parteneriat cu Asociatia PROPARK  (Brașov), „Educația pentru turism montan” in parteneriat cu Academia de studii Economice  (Predeal) și ”100 de ani de turism montan în România” (Brașov).  

 

Alte evenimente din programul festivalului sunt:

  • Ziua Alpinismului, la Bușteni, în data de 3 martie, – o zi dedicată alpinismului românesc ce va cuprinde Gala Alpinismului și proiecțiile filmelor ce reflectă trei expediții ale unor alpiniști români în Aconcagua, Cerro Torre și KHAN TENGRI
  • Expoziții de fotografie – Expoziția „Apa” cu sprijinul Asociatiei Forona, Expoziția Via Carpatica cu sprijinul SKV (mai multe informații aici)
  • Concursuri sportive cu premii oferite de sponsorii festivalului: Cupa școlilor de schi la Predeal, Concurs schi de tură – Predeal Vertical Race.
  • Bucătăria Muntelui – evenimente de degustare a produselor și preparatelor specifice muntelui

Intrarea la toate evenimentele festivalului este liberă, în limita locurilor disponibile.

Fii primul care comentează

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată.


*


Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.