CJ Brașov vrea să ia un credit de 200 de milioane lei, care o va costa aproximativ 253 de milioane în următorii 15 ani 

Consilierii județeni brașoveni au aprobat în ultima ședință de plen contractarea creditului de 200 milioane lei, din care 155 milioane   lei urmează a fi folosiți pentru aeroport, iar 45 milioane lei pentru cofinanțarea proiectelor europene.

Creditul va trebui restituit în termen de 15 ani, însă în primii 3 ani nu se va plăti nicio rată, acesta fiind perioada de grație. Perioada de tragere (în care se pot folosi banii pentru investițiile pentru care au fost luați) ar urma să fie de 4 ani, iar creditul va fi garantat cu veniturile la bugetul local al Județului Brașov.

Administrația județeană a motivat contractarea acestui credit prin faptul că  anul acesta vor intra la bugetul județului cu 90 milioane lei, ca urmare a   „revoluției fiscale”, astfel că nu mai pot fi asigurate resursele necesare pentru finanțarea investițiilor.

„În anul 2018, singura sursă de finanțare pentru efectuarea investițiilor publice de interes local este excedentul bugetului local al județului, rezultat la închiderea exercițiului bugetar aferent anului 2017”, se arată în raportul de specialitate aferent hotărârii.  

Potrivit calculelor Direcției Economice din Consiliul Județean Brașov, costul estimat pentru creditul de 200 milioane lei este de 53 milioane lei, iar după ce acesta va fi contractat, Consiliul Județean va ajunge la un grad de îndatorare de 23%, în condițiile în care limita maximă este de 30%.

Fii primul care comentează

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată.


*


Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.