Proiect reluat de Consiliul Local Brașov: Fiecare locuință nou construită în oraș va trebui să aibă cel puțin două locuri de parcare

Consiliul Local Brașov ia din nou în discuție o hotărâre prin care să îi oblige pe dezvoltatorii imobiliari să creeze minim două locuri de parcare pentru fiecare unitate locativă construită. 
 

Proiectul de Hotărâre s-a mai aflat pe masa Consiliului Local la ședința din luna februarie, însă a fos retras în ultimul moment, pentru unele clarificări. El se va regăsi din nou pe Ordinea de zi a CL Brașov, în ședința care va avea loc miercuri, 21 martie. 

Ce este nou în varianta actuală a proiectului de Jotărâre de Consiliu Local 

Noul proiect definește mai clar noțiunea de unitate locativă nou construită, pentru care există obligația înființării a două locuri de parcare minim. Astfel, unitatea locativă poate fi locuinţa unifamilială cu acces şi lot propriu, apartamentul din locuinţele semicolective cu acces propriu şi lot folosit în comun, apartamentul din locuinţele colective cu acces şi lot folosit în comun. 

„Accesul la spațiile destinate parcării va fi permis numai prin circulații carosabile (alei, rampe/pante) amenajate fără afectarea domeniului public și a circulației rutiere“, se mai arată în proiectul de hotărâre pus pe masa Consiliului Local Brașov.

Proiectul de Hotărâre precizează însă clar că obligativitatea asigurării a cel puţin două locuri de parcare pentru fiecare unitate locativă nu se referă la construcţiile pentru care au fost deja aprobate documentaţiile de urbanism zonale (PUZ) sau documentaţiile de urbanism de detaliu (PUD) şi  nici la cele pentru care sunt deja în curs procedurile de autorizare. 
 

Motivarea unei astfel de decizii a Consiliului Local Brașov

Măsura este luată pentru a facilita traficul, mai ale în zonele rezidențiale noi, unde mulți dezvoltatori, fie nu amenajează suficiente locuri de parcare, fie vând apartamentele separat de locurile de parcare, pentru care se concep prețuri foarte mari, ceea ce îi face pe locatari să prefere mai degrabă își lase mașinile pe trotuar sau pe marginea străzii.

Potrivit datelor cuprinse în Planul de Mobilitate Urbană Durabilă Brașov (PMUD) numărul vehiculelor deținute în Municipiul Brașov între 2002 și 2013 a crescut în medie cu 3,4% – 5,6% pe an, pe măsura relansării economiei, ajungând în 2013 la 232 de mașini la 1000 de locuitori. În 2017, în municipiul Brașov erau înregistrate 88.818 vehicule, atât în proprietatea persoanelor fizice, cât și a firmelor.       

Pentru anii 2020 – 2025 – 2030 se prevede că numărul de vehicule deținute de persoane fizice sau juridice se va dubla. În 2020 este de așteptat ca numărul de mașini la 1000 de locuitori să ajungă la 334 în municipiul Brașov.

Fii primul care comentează

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată.


*


Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.