Printr-un program WWF, zimbrii din Rezervația de la Vama Buzăului vor fi eliberați în sălbăticie

Patru dintre cei 26 de zimbri de la Rezervaţia din Vama Buzăului vor fi eliberaţi în sălbăticie în cursul acestui an, prin proiectul ce vizează introducerea în mediul natural a acestor animale în Sud-Vestul Munţilor Carpaţi, pentru care a fost obţinută o finanţare europeană prin Programul „Life +”.
 
Potrivit managerului de proiect de la WWF România, Mariana Drugă, de la Vama Buzăului vor fi luate două perechi de zimbri, dintre care una va fi eliberată în comuna Armeniş din judeţul Caraş Severin (în Măgura Zimbrilor din Munţii Ţarcului, unde au mai fost eliberate câteva zeci de exemplare), iar cealaltă în comuna Densuş – satul Poieni (judeţul Hunedoara). „Transportul de la Vama Buzăului este programat pentru perioada 2 – 4 mai 2018. În Armeni, pe lângă zimbri din judeţul Braşov vor mai fi aduse încă 8 exemplare, dintre care 2 din Italia şi alte 6 din Germania. De asemenea, în judeţul Hunedoara, pe lângă cei 2 zimbri de la Vama Buzăului vor mai fi aduşi încă 11 din Germania. În ambele locuri, în primă fază, zimbrii vor sta 21 de zile într-un ţarc de aclimatizare, perioadă în care vor fi monitorizaţi de rangeri şi de medicii veterinari. În etapa următoare, animalele vor fi mutate în zona de resălbăticire, unde se va evita contactul cu omul. Practic, dacă nu vor apărea probleme, în toamnă, animalele vor fi eliberate”, a explicat reprezentanta WWF România. 
 

Zimbri de la Vama Buzăului ar putea fi eliberaţi și în Munţii Ciucaş 

Parteneriatul cu WWF este un prim pas într-un plan mai amplu al Agenţiei de Dezvotare Durabilă a Judeţului Braşov şi al Primăriei comunei Vama Buzăului, pentru că, a declarat directorul general în cadrul Consiliului Judeţean Braşov, Mihai Pascu, „obiectivul nostru este să reintroduce această specie în Munţii Ciucaş. Pentru a putea realiza acest lucru va trebui să găsim resursele financiare pentru a amenaja o zonă tampon, în care zimbrii să nu mai intre în contact cu oamenii, să devină independenţi, astfel încât, după ce vor fi eliberaţi să nu se întoarcă în zonele populate”. De asemenea, Pascu a amintit că Rezervaţia de la Vama Buzăului, înfiinţată în urmă cu 10 ani, când au fost aduse 10 exemplare, este apreciată de Asociaţia Europeană a Zimbrilor. 
 
Potrivit primarului comunei Vama Buzăului, Tiberiu Chirilaş, în prezent rezervaţia are 11 hectare. Pentru extinderea ei, primăria Comunei Prejmer, a donat un teren de 80 de hectare, în urmă cu mai mulţi ani, dar până acum nu s-au identificat resursele financiare extinderii acestuia. 

Numărul maxim de exemplare, respectiv 37 de zimbri, a fost atins în Rezervația de la Vama Buzăului anul 2017, iar în prezent, aici mai sunt 26 de animale, după ce doi zimbri au murit de bătrâneţe, iar alţi opt în timpul luptelor dintre masculi. De altfel, Tiberiu Chirilaş a anunţat că în cursul acestui, ţarcul de 11 hectare va fi împărţit în două, printr-un gard, astfel că se vor forma două turme mai mici. 
 

18.000 de vizitatori, în 2017, la Rezervația de Zimbri

Anul trecut, Rezervaţia ”Valea Zimbrilor” a fost vizitată de 18.000 de turişti, în creştere cu 4000 de persoane faţă de anul 2016, însă numărul vizitatorilor ar fi mai mare dacă în zonă ar exista mai multe pensiuni, restaurante sau zone de agrement. La aproximativ trei km de Rezervaţia ”Valea Zimbrilor” turiştii pot admira Cascada Urlătoarea aflată în inima Munţilor Ciucaş. De asemenea, există mai multe trasee turistice spre Masivul Ciucaş. Zona Vama Buzăului este una mult mai liniştită decât zona Bran-Moieciu-Fundata, nepoluată, unde turiştii dornici de drumeţii şi relaxare pot petrece cum se cuvine, potrivit primarului.

Fii primul care comentează

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată.


*


Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.