Doi zimbri de la Vama Buzăului, puși în libertate în Parcul Vânători Neamț

După ce anul trecut 4 zimbri de la rezervația de a Vama Buzăului au fost eliberați în județul Caraș Severin și în județul Hunedoara, astăzi, alte două exemplare vor ajunge în sălbăticie. Primarul comunei Vama Buzăului,  Tiberiu Chirilaș, a anunțat că exemplarele, un mascul și o femelă, vor ajunge în parcul Vânători Neamț. 

„Cele patru exemplare eliberate în 2018 s-au adaptat și au trecut cu bine de prima iarnă. Sper ca și cele două exemplare ce vor fi eliberate astăzi să se adapteze în sălbăticie”, a declarat Chirilaș. 

La Rezervația de la Vama Buzăului a fost înființată în anul 2018, când, din mai multe zone ale Europei au fost aduse 10 exemplare. La un moment dat, s-a ajuns la 40 de exemplare. Acum sunt acum 27 de zimbri, dintre care șase pui. Rezervația se întinde pe 11 hectare, spațiul fiind prea mic. De altfel, de mai mulți ani, Consiliul Județean Braşov și edilii din comună încearcă să extindă rezervația cu 80 de hectare, iar planul pe termen lung este ca zimbri să fie eliberați în Munții Ciucaș. 

Pe de alta parte, Tiberiu Chirilaș a anunțat că se dorește eliberarea unor zimbri și în Munții Făgăraș, printr-un program al Fundației Conservation Carpathia, care a obținut o finanțare nerambursabilă. Acesta a declarat că reprezentanții fundației au luat legătura cu el pe această temă.

 „Zimbri eliberați anul trecut și în acest an au fost donați. În cazul programului de eliberare în Munții Făgăraș luăm în calcul vânzarea”, a afirmat Chiriaș. 

Programul de eliberare eliberare în Parcul Național Vânători Neamț a început în anul 2012, iar acum în libertate 40 de exemplare, dintre care 14 născute în sălbăticie. 

Directorul parcului,  Sebastian Cătănoiu, a declarat că exemplarele de la Vama Buzăului au fost identificate, vor fi tranchilizante, apoi transportate. În Neamț, ei vor fi eliberați într-o zonă de adaptare, după care se vor alătura unei turme. 

 

Fii primul care comentează

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată.


*


Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.