Ministerul Mediului vrea bani europeni pentru „recensământul urșilor”. Pasul următor: recoltarea?

Ministrul Mediului, Grațiela Gavrilescu, anunță că Guvernul caută fonduri, inclusiv externe, pentru o inventariere a urșilor din pădurile României. Gestionarea urșilor agresivi a fost temă de discuție marți, la Brașov, cu primarii din județ și cu prefectul Marian Rasaliu, ministrul Mediului lăsând să se înțeleagă că susține „recoltarea“, ca măsură principală de înlăturare a problemelor cauzate de urși. 

„Concluzia discuțiilor este că nu dorim să mai deschidem televizorul şi să vedem știri cu urși care au distrus gospodării sau au atacat oameni. În planul de acţiune, postat și pe site-ul ministerului, există o secţiune privind inventarierea reală a exemplarelor de urs. Avem în vederea accesarea unor fonduri europene pentru realizarea acestei inventarieri, iar în proiect ar putea fi implicate şi structuri internaţionale. Conform statisticilor prezentate de fondurile cinegetice, în România ar fi peste 6.000 de exemplare, dar, în realitate, şi după ce ni s-a spus și astăzi de către primari, dar şi de către reprezentanţi ai unor fonduri de vânătoare sau cinegetice, numărul urșilor ar fi de aproximativ 10.000 de exemplare”, a declarat ministrul.

Chiar dacă a evitat răspunsurile privind limitarea numărului de urși prin recoltare, ministrul a dat de înțeles că aceasta este cea mai bună soluție. De altfel, Grațiela Gavrilescu a amintit că a avut o discuție cu ministrul Mediului din Finlanda, căruia i-a cerut sfatul în această problemă: „Mi-a spus clar că ei au făcut un plan de acţiune în urmă cu mai mulți ani și au trecut la recoltare şi era uimit de ce noi nu facem acest lucru”.

În același timp, ministrul a amintit că anul trecut a fost emis un ordin de ministru privind cota re recoltare a carnivorelor mari: „Din anul 2015 nu a mai fost aprobată o cotă de recoltare. Eu am avut curajul să iau o astfel de decizie, chiar dacă mulţi iubitori de animale mă numesc «ucigaşul de urşi»”. De altfel, la toate întrebările legate de recoltare, ea a invocat acest ordin, precizând că încă nu a fost „epuizată” cota de 140 de exemplare.

Ca-n Evul Mediu…

În timpul conferinţei de presă organizate marți de prefectul Brașovului, Marian Rasaliu, ministrul Mediului  a explicat și cum vede relația om – urs: „Vreau ca relaţia om – animal să fie păstrată, aşa cum este păstrată încă din Evul Mediu”.  

Urșii sălbatici, inexistenți în multe state europene

Ministrul Mediului a declarat că în ultima perioadă a încercat chiar şi să „exporte” urşi: „Am făcut cereri instituţiilor de mediu din statele europene şi nu numai, solicitându-le să vină să ia urşi de la noi. În 99% din cazuri, răspunsul a fost că sunt ţări care nu mai au urşi de peste 100 de ani, iar cei pe care îi mai au sunt numai în zone speciale, cum este cazul grădinilor zoologice, aşa că nu au cum să ne ajute”.

Grațiela Gavrilescu către activiștii de mediu: „Ar trebui să fie iubitori şi de propria lor fiinţă”

Grațiela Gavrilescu a mai spus că în mandatul său a prezentat „toate datele reale la Bruxelles şi cred că toţi ar trebui să facem acest lucru. Nu trebuie să ne ascundem ci să ţinem cu animalul, dar trebuie să spunem şi motivul pentru care s-a ajuns la atacul asupra omului. Ca atare, cei care au voce mai ridicată decât noi şi se duc la Bruxelles într-o formă mai mult sau mai puţin organizată şi se declară cei mai mari iubitori de animale, ar trebui să fie iubitori şi de propria lor fiinţă”.

WWF România: „Vânătoarea practicată în perioada 2007 – 2016 nu s-a axat mai deloc pe extragerea urșilor-problemă”

Planul de acțiune pentru specia urs și dezbaterea de la Parlament a fost percepută altfel de WWF România: „Reprezentanții asociațiilor de vânătoare au făcut o apologie a vânătorii ca unica, dar și cea mai eficientă metodă de reglare a numărului de urși și de apărare a oamenilor și bunurilor lor. În același timp, Ministerul Mediului prin departamentul de Biodiversitate nu susține conservarea ursului brun, ci interesele economice ale gestionarilor fondurilor de vânătoare sub pretextul protejării oamenilor. Datele indicate de același minister arată că vânătoarea practicată în perioada 2007 – 2016 nu s-a axat mai deloc pe extragerea urșilor-problemă, dovadă fiind numărul conflictelor care a crescut direct proporțional, în perioada amintită, cu creșterea cotelor de vânătoare realizate”. 

Fii primul care comentează

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată.


*


Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.