FOTO&VIDEO. Prima ambarcaţiune 100% electrică, pentru curăţarea suprafeţelor de apă, a fost inaugurată la acumularea Tărlung. Construcţia „made in România” este unică în Europa

Prima ambarcaţiune 100% electrică, destinată curăţării suprafeţelor de apă a fost lansată la apă azi, de Ziua Mediului, pe acumularea de la Tărlung, care asigură alimentarea Braşovului şi a localităţilor limitrofe. Ambarcaţiunea a fost creată în cadrul unui proiect pilot al Act for Tomorrow şi este denumită EBISU, după zeul japonez considerat protectorul apelor. În următoarele zile, ea va fi utilizată pe lacul Tărlung, urmând să ajungă apoi în cel puţin opt alte zone, unde au fost constatate acumulări semnificative de deşeuri – atât cursuri ale marilor râuri din România (Prut, Olt, Argeş sau Mureş), cât şi afluenţii acestora.

Primii care au încercat ambaracţiunea, pe Tărlung, au fost ministrul Mediului Tanczos Barna, şi directorul general al Administraţiei Naţionale Apele Române, Laszlo Barabas, prezenţi azi la Săcele alături de reprezentaţii Act for Tomorrow, care au proiectat barca.

Motor electric, cu baterii Tesla cu reîncărcare solară

Ambarcaţiunea este compusă dintr-un motor electric, alimentat cu energie din baterii model Tesla 3. Noutatea ei constă în încărcarea directă de la panourile solare, care îi conferă independenţă deplină în procesul de colectare a deşeurilor. EBISU poate colecta deşeuri de tip plastic, metal, sticlă, textile, cu o lăţime de până la 80 cm, care sunt sortate și ulterior merg spre reciclare. Cu un motor de 18 kw şi o baterie de 40 kw care îi oferă o autonomie de aproximativ 5-6 ore, Ebisu se alătură ambarcaţiunilor din lume cu rol în colectarea deşeurilor de pe ape.

Construcţia este unică nu doar în România, ci şi în Europa, la acest moment, spune reprezentantul Act for Tomorrow, Andrei Coşuleanu, iar în perioada următoare va fi folosită într-un program naţional al Ministerului Mediului şi Pădurilor şi al Apelor Române, care are în vedere cupăţarea luciurilor de apă.

 

La o singură „plimbare” pe un lac precum Tărlungul, ambarcaţiunea poate aduna în jur de 350 de  kg de deşeuri. Şi totul, fără a polua, dat fiind că foloseşte baterii care se pot încărca şi solar.

 

„Am proiectat aceasta ambarcațiune unică la nivel European, de la zero, 100% în România. Ambarcațiunea este electrică, cu zero emisii de carbon, acest element fiind un aspect care o diferențiază de alte ambarcațiuni existente în Europa. EBISU este un pas înainte în termeni de inovație adusă în acest sector și contribuie substențial la plasarea României pe harta țărilor europene ce se implică activ în lupta pentru un mediu mai curat și mai sănătos”, a concluzionat Andrei Coșuleanu, fondator Act for Tomorrow.

Acumularea Tărlung, care alimentează municipiile Braşov, Săcele şi localităţile limitrofe, este prima care a beneficiat de serviciile ambarcaţiunii Ebisu

Acumularea Săcele are rol principal în alimentarea cu apă a municipiului Brașov, a orașului Săcele și a localităților limitrofe, cu un debit de 2050 l/s. În acest moment, lucrarea asigură necesarul de apă pentru 600 mii de locuitori. Amplasamentul lucrării se află pe râul Tărlung, afluentul Râului Negru. Barajul este de pământ și din materiale locale cu nucleu de argilă, cu înălțimea de 50 de metri, lungimea la coronament fiind de 766 de metri. Acesta este cel mai mare lac de acumulare împrejmuit din ţară, cu o suprafață de 145 de hectare.

 

 

Acumularea de la Tărlung este una curată, în acest moment, cu atât mai mult cu cât de aici porneşte alimentarea cu apă a municipiului Braşov şi a localităţilor limitrofe. Pentru asta însă, se fac în mod regulat acţiuni de curăţare. Administratorii spun că săptămânal, de pe Tărlung se scot cam două campioane de deşeuri care nu se elimină decât în sute de ani – precum PET-urile.

În acest context, mesajul ministrului Mediului a fost unul care a încercat azi, să îi „atingă” pe cei care, deşi beneficiază de apă din Tărlung, mai „scapă” ceva gunoi pe cursurile de apă.

„România ar avea nevoie de o zi a mediului în fiecare zi, până când toate deșeurile ar ajunge la reciclare și nu în apele țării, în păduri sau în alte zone naturale. Dacă fiecare dintre noi am avea grijă de fiecare deșeu pe care îl producem, mediul înconjurător ar fi cu mult mai apărat de efectele nocive ale plasticului și ale altor deșeuri. Am lansat astăzi în premieră în România și în Europa o ambarcațiune 100% electrică destinată colectării deșeurilor din apele României. Aceasta aduce inovație în sprijinul protecției mediului și este, fără îndoială, de mare ajutor în ecologizarea cu zero emisii a lacurilor. Schimbarea mentalităților este la fel de importantă ca tehnologia și doar cele două ne vor duce spre orașe și peisaje curate și plăcute ochiului”, a spus ministrul Tanczos Barna.

 

La rândul său, fostul viceprimar al municipiului Braşov, Laszlo Barabas, care în prezent conduce Administraţia Naţională Apele Române, a subliniat ceea ce, de altfel se vede cu ochiul liber în ultimii ani: că apele devin locul de depozitare pentru tot felul de deşeuri, dar mai ales, pentru plastic.

„Observăm o creștere a prezenței deșeurilor, în special macroplastice, în cursurile de apă, în lacuri naturale și de acumulare și în apele costiere și marine, iar acest lucru are un impact major asupra activității de management al apelor. Zilnic, echipele de la Apele Române din toată țara acționează pentru a păstra apele curate. De asemenea, în ultimele trei luni, la nivel național, echipele de inspectori ai Apelor Române au efectuat peste 2000 de controale și au dat amenzi de peste 300.000 de mii de lei. Mai mult de jumătate din acestea au fost aplicate autorităților locale pentru salubrizare necorespunzătoare sau identificarea unor depozite de deșeuri necontrolate în diverse localități”, a spus Laszlo Barabas.

 

Fii primul care comentează

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată.


*


Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.