Veniturile gospodăriilor au crescut cu 19%, iar cheltuielile, cu 20%. Câți bani cheltuiesc românii pe altceva decât întreținerea casei?

Veniturile gospodăriilor din au crescut cu 19% în primul trimestru al acestui an, față de aceeași perioadă a anului trecut. Românii însă nu observă în mod real această creștere, pentru că și cheltuielile gospodăriilor au crescut, iar majorarea este chiar mai mare față de cea a veniturilor, respectiv de 20%.

Potrivit datelor Institutului Național de Statitică, în primal trimestru al acestui an, veniturile totale medii lunare au fost 3873 lei pe gospodărie și 1483 lei pe persoană.

Cheltuielile pe gospodărie au crescut însă și ele, conform statisticilor, până la 3317 lei (1270 lei pe persoană), reprezentând 85,6% din venituri.  

Mai exact, din total cheltuieli, 63,9% au reprezentat, în primul trimestru, cheltuieli de consum, iar 29,1% (20,9% în primele trei luni din 2017) cheltuieli cu impozite şi contribuţii.

Practic, statisticienii ne spun că muncim, în cea mai mare parte, ca să întrețunem gospodăria, și mai puțin de 15% din venituri merg spre alte domenii, precum concediile sau cheltuielile legate de educație, de agrement sau investiții diverse.

De altfel, statistica arată că, în prezent, cheltuielile pentru investiţii deţin o pondere și mai mică în cheltuielile totale ale gospodăriilor populaţiei, de numai doar 0,3%.

Fii primul care comentează

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată.


*


Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.