România are 4 milioane de oameni apți de muncă, dar neangajați. Totuși, firmele se plâng de lipsa forței de muncă!

În ciuda faptului că managerii şi antreprenorii se plâng din ce în ce mai frecvent de faptul că nu găsesc suficient de mulţi candidaţi pe piaţa muncii şi că vor o legislaţie prin care să poată re­cru­ta mai uşor imi­granţi din state non-UE, datele arată că Ro­mânia are o rezervă de patru milioane de angajaţi care ar putea să lucreze, dar care nu sunt prinşi în categoria salariaţilor, informează Ziarul Financiar.

Practic, doar 4,8 milioane de persoane dintr-un total de 8,8 milioane de oameni care formează „populaţia activă” au statut de salariat, rata de angajare raportată la populaţia aptă de muncă fiind astfel de 55% la nivel naţional, potrivit datelor de la Institutul Naţional de Statistică.

Potrivit definiţiilor Institutului Naţional de Statistică, populaţia activă reprezintă oferta potenţială de forţă de muncă, calculată ca sumă între populaţia ocupată şi numărul de şomeri. Populaţia ocupată cuprinde, pe lângă salariaţi, şi restul persoanelor care au o ocupaţie aducătoare de venit (patroni, lucrători pe cont propriu şi lucrători familiali neremuneraţi).

Cum stă Brașovul în ecuația angajărilor?

Datele INS arată că, la nivel local, în zonele în care există cele mai multe investiţii există şi o rată mai mare de angajare a populaţiei aptă de muncă. 

La Bucureşti, dintr-un total de 1,12 milioane de persoane care fac parte din populaţia activă, peste 960.000 de persoane (86% din total) sunt angajate. Pe judeţe, cele mai mari rate de angajare sunt în Ilfov (77%), Braşov (71%), Timiş (71%), Sibiu (68%) şi Cluj (67%). Acestea sunt însă și zonele în care criza de forţă de muncă a ajuns la cote foarte mari, potrivit angajatorilor.

Cum se explică atunci faptul că în Timiş, de exemplu, dar nu numai, există aproape 350.000 de oameni apţi de muncă din care numai 250.000 de persoane sunt salariate, iar angajatorii se plâng de lipsa de candidaţi câtă vreme au o „rezervă” de 100.000 de oameni în judeţ? „Dacă ar fi 100.000 de oameni în Timiş şi dacă aş găsi muncitori aici, de ce credeţi că aş mai face relocări din Mol­dova şi din Muntenia în Timiş? Avem sute de oameni relocaţi, toate firmele de recrutare relocă sute de oameni în vestul ţării. Mâine, dacă aş avea 1.000 de persoane disponibile, le-aş angaja”, a mai spus Horia Bugarin, reprezentantul unei firme de recrutare. Un muncitor relocat din Moldova în Timiş primeşte un salariu net de 1.700 – 1.800 de lei net pe lună, o masă caldă pe zi şi cazare din partea angajatorului.

În 14 judeţe (plus Bucureşti) există o rată de angajare peste me­dia naţională de 55%, arată datele INS. La polul opus, cu cele mai mici rate de angajare, se află judeţele Teleorman (cu o pondere a salariaţilor în populaţia activă de numai 35%), Botoşani (38%), Vaslui (38%), Mehedinţi (40%), Dâmboviţa (40%) şi Giurgiu (40%).

Sursa: pressalert.ro

 

Fii primul care comentează

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată.


*


Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.