Brașovenii și turiștii, invitați mâine la dans în Piața Sfatului. Este ziua Ziua Jocului Brașoveanca

Mâine, 15 august începând cu orele 16.00, brașovenii și turiștii sunt invitați  în Piața Sfatului să danseze „Brașoveanca” alături de dansatori profesioniști din patru ansambluri de dansuri tradiționale, la Ziua Jocului Brașoveanca.

Evenimentul include și un program artistic cu muzică națională și alte dansuri românești și se încheie la orele 18.00.  Ziua Jocului Brașoveanca este dedicată recuperării și recunoașterii acestui dans ca simbol al Brașovului și face parte din proiectul cultural  Sm@rtCult Brasov, implementat de Asociația Mă implic (cofinanțator)  în perioada 2 august-11 octombrie 2018 și finanțat din Bugetul Primăriei Brașov.
Obiectivul proiectului Sm@rtCult este promovarea unor valori și simboluri locale, de importanță la nivel național.

„Ziua Jocului Brașoveanca urmărește să aducă în atenția publicului jocul Brașoveanca ca o parte însemnată a patrimoniului imaterial al vechii comunități românești din Șcheii Brașovului.  Originea jocului Brașoveanca se pierde în negura timpului, se știe însă că acest dans a fost inventat în Șchei și că a fost păstrat în cadrul jocurilor strămoșești, fiind unul dintre cele șase jocuri pe care junii și tinerii le dansau în public pentru a demonstra ca se pot integra în comunitatea adulților”, a declarat Liana Stănescu, care se ocupă de promovarea evenimentului. 

Jocul a fost răspândit în Brașov, Transilvania și în Țările Române  de către elevii care au venit să învețe la Gimnaziul Românesc și de studenții care l-au dus în marile centre universitare din România, Budapesta, Viena, Leipzig, Berlin.  În ultima sută de ani, Brașoveanca a devenit un simbol al apartenenței la identitatea culturală națională, fiind dansat  astăzi de  către românii  de pe patru continente” (dr. Alexandru Stănescu, istoric, consultant proiect).

 Activitățile propuse în proiect Sm@rtCult Brasov sunt organizarea  unui eveniment dedicat recuperării și  recunoașterii jocului Brașoveanca ca parte a moștenirii culturale brașovene precum și realizarea unei aplicații IT care să permită turiștilor să descarce pe smartphone trei trasee culturale care valorifică patrimoniul construit din zona istorică a Brașovului.

În contextul anului Centenar unul dintre trasee propuse cuprinde locuri și monumente în care au avut loc evenimente care au avut consecințe în planul luptei pentru drepturi politice și naționale a românilor din  Transilvania și Țările Române (ex. casa negustorului Ion Nica în care a fost elaborat programul revoluției din Moldova sau locul în care fost compus imnul național).  Alte activități propuse prin proiect sunt  infotrip-uri care vor fi organizate în lunile septembrie-octombrie cu ajutorul consultantului cooptat în proiect.

Valoarea finanțării din Bugetul Primăriei Brașov este de  98 320 lei,  iar contribuția proprie a Asociației Mă Implic este de 24 760  lei.

1 Comentariu

  1. Toaca și familia Stanescu niște bani de la stat. O polca preluată de bulgarii din Schei răstălmăcită in timp

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată.


*


Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.