100.000 de semnături pentru reforma electorală. Campania „Oameni noi în politică” se va desfășura și la Brașov

 26 de organizații civice, printre care  Brașovul Civic și Reactiv Brașov, dar și 4 partide politice lansează împreună o inițiativă cetățenească de reformă a legislației electorale, prin campania „Oameni noi în politică”. Organizatorii evenimentului au anunțat că în scurt timp, proiectul de lege va fi publicat în Monitorul Oficial în câteva zile. Ulterior, pentru ca proiectul actului normativ să fie supus votului parlamentarilor, timp de șase luni va fi nevoie de strângerea a cel puțin 100.000 de semnături (din municipiul București și cel puțin 11 județe).

Ce prevede inițiativa legislativă: 

  • Alegerea primarilor în 2 tururi de scrutin
  • Dublarea numărului de parlamentari care reprezintă Diaspora
  • Românii care trăiesc în afara țării, dar nu au domiciliul în străinătate, vor putea vota la alegerile parlamentare la orice secție de votare din străinătate pentru candidații din judeţul în care îşi au domiciliul în ţară
  • Eliminarea pragurilor electorale la alegerile locale și europarlamentare
  • Reducerea numărului de semnături necesare pentru înscrierea în alegeri
  • Introducerea votului preferențial pe liste de partid (liste deschise), astfel încât cetățenii să poată vota omul pe care îl preferă, iar nu lista impusă de partid.

„Românilor cinstiți și competenți le este aproape cu neputință să candideze cu șanse reale la o funcție de demnitate publică. Guvernările din ultimii 30 de ani au avut grijă să pună piedici legale de netrecut”, argumentează organizatorii campaniei.

Toate detaliile privind campania se pot găsi pe site-ul https://oameni-noi.ro/.

Fii primul care comentează

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată.


*


Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.