Guvernul a crescut salariile, dar a „înghețat” standardele de cost pentru serviciile medico-sociale. CJ Brașov ia bani de la investiții pentru plata angajaților DGASPC

Chiar dacă în ultimii doi ani salariile bugetarilor, inclusiv cele ale personalului din domeniul asistenței sociale și medical, au crescut în mai multe valuri, standardul de cost pentru aceste domenii a rămas același. În aceste condiții, a explicat vicepreședintele Consiliului Județean (CJ) Brașov, Adrian Gabor, pentru acoperirea salariilor Direcția Generală pentru Asistență Socială și Protecția Copilului (DGASPC) sau Unitatea de Asistență Medico-Socială de la Sânpetru este nevoie de alocarea unor sume consistente de la bugetul județean.  

„Atât la DGASPC, cât și la Unitatea de Asistență Medico-Socială de la Sânpetru, standardul de cost nu a fost modificat din anul 2016. De atunci au fost numeroase majorări de salarii, stabilite de diferite ministere. Diferențele sunt acum foarte mari, iar Consiliul Județean Brașov face eforturi imense pentru a gestiona situația. Dacă în lege se prevede că unitatea de la Sânpetru beneficiază de o finanțare de 90%  de la bugetul de stat prin Ministerul Sănătății, la DGASPC sunt mai multe căi de finanțare, unele sume provenind de la Ministerul Muncii, altele de la Ministerul Sănătății. Noi avem acum probleme foarte mari. De exemplu, la Sânpetru, bugetul necesar pentru acest al a fost de 2,505 lei, dintre care 2,443 milioane lei reprezintă cheltuielile de personal aferente personalului medical. Restul sumei reprezintă cheltuielile pentru medicamente și materiale sanitare. Din cel 2,505 milioane lei, 1,240 milioane lei, adică 49,5 %, vin de la bugetul de stat, prin Direcția de Sănătate Publică, diferența până la 100% fiind acoperită de la bugetul județean. Nu este normal, pentru că suntem puși în situația de a lua bani de la capitolul de investiții, din excedentul bugetar, cum este cazul aeroportului sau al proiectelor pentru care trebuie să asigurăm cofinanțare”, a declarat Gabor.  

Potrivit datelor vicepreședintelui Consiliului Județean Brașov, la Unitate de Asistență Medico Socială de la Sânpetru, standardul de cost pentru asistență socială  este de 3.406 lei, iar necesarul este 6.435 lei.

La Direcția Generală pentru Asistență Socială și Protecția Copilului, pe partea de activitate medicală Adrian Gabor a precizat că standardul de cost pe pat pentru o lună este de 939  iar necesarul este de 2937 lei. „Din calculele pe care le-am făcute până acum, raportându-ne la valoarea standardelor de cost, avem o depășire de 160%. Totalul cheltuielilor făcute pentru serviciile sociale la finalul lunii iulie a fost de 3,497 milioane lei- cost real, deja achitat, față standardul de cost de 2,184 milioane lei,”, a precizat vicepreședintele Consiliului Județean Brașov.

„La DGASPC am primit la după ultima rectificare a bugetului de stat,  25,7 milioane lei, în condițiile în care trebuia să primit 38,584 milioane lei. Diferența ce trebuie alocată de la bugetul județean este de 12,834 milioane lei. Suma alocată din venituri ale Consiliului Județean Brașov este de 29,624 milioane lei, din care 8 milioane lei din excedentul de anul trecut. Pentru asigurarea cheltuielilor de personal până la sfârșitul acestui an mai avem nevoie de 8,973 milioane lei”, a explicat Adrian Gabor.

„Cer Guvernului, încă o dată, să respecte legea”

Vicepreședintele Consiliului Județean Brașov a mai spus că întreg bugetul județului Brașov este de 267 milioane lei, iar DGASPC Brașov are un buget total de peste 144 milioane lei. „Peste 53% din cheltuielile DGASPC sunt suportate din bugetul Consiliului Județean Brașov. Nu mi se pare normală această situație. Vedem că cel puțin în ultimul an nu se face nimic. S-au mărit salariile, poate că vor voturile de la funcționari, dar nu vin și banii. Situația este  gravă în toată țara. Noi avem noroc că, potrivit unei ordonanțe de urgență a Guvernului României, putem trece proiectele de pe PNDL pe POR, astfel că plătim o cofinanțare mai mică. Dar nu este normal ca bugetul județean să fie diminuat pentru plata salariilor în cele două instituții. Nu poți să-i lași pe oameni. În luna august am rectificat bugetul județean pentru a plăti salariile pentru luna iunie. Cer Guvernului, încă o dată, să respecte legea și să coreleze standardele de cost”,  a mai afirmat reprezentantul administrației județene.  

 

1 Comentariu

  1. Bună se mai fac angajări ca asistent maternal? Îmi doresc si eu sa am grija de copii . Va rog sa ma contactați

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată.


*


Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.