Cu 36 de zile înaintea Zilei Centenarului, nu știm care este starea monumentelor din județul Brașov. Consiliul Județean și Primăria Brașov par a da „ignore” subiectului

Vineri,cu exact 36 de zile înaintea Zilei Centenarului Marii Uniri, în cadrul ședinței Comitetului Consultativ de Dialog Civic pentru Problemele Persoanelor Vârstnice din Prefectura Brașov, la solicitarea seniorilor brașoveni, reprezentanții Primăriei Brașov și cei ai Consiliului Județean ar fi trebuit să prezinte starea monumentelor și operelor comemorative din municipiul Brașov și din județ. Asta în condițiile în care, aproape în fiecare localitate din județ este câte un monument sau măcar o cruce care să aducă aminte de cei care și-au pierdut viața în timpul războaielor din ultimul secol, indiferent din ce tabără au fost aceștia.  În data de 1 Decembrie 2018, cel mai probabil, în fiecare sat se va desfășura o scurtă ceremonie la respectivele monumente, astfel că, reprezentanții organizațiilor vârstnicilor au considerat că este util un inventar al acestor amenajări. 

Prezentările nu au mai fost făcute, pentru că au lipsit tocmai actorii principali, adică reprezentanții Primăriei Brașov și ai Consiliului Județean. Ședința a fost programată la ora 12.00, dar, după 20 de minute, cum reprezentanții Primăriei  Brașov și ai Consiliului Județean au lipsit, organizatorii au declarat ședința închisă. La ora amintită, la ședință nu a fost nici prefectul (care a lipsit din motive medicale de la serviciu), dar nici subprefectul, care a reprezentat instituția la un alt eveniment. 

Cei de la Prefectură au încercat să găsească o scuză, că tot vineri a fost ceremonia de aniversare a 70 de ani de la înființarea Universității Transilvania, că ședința a fost pregătită „pe repede înainte”. De altfel, și subprefectul Brașovului Adrian Folea a întârziat, ajungând cu 20 de minute mai tarziu.

Membrii Comitetului Consultativ de Dialog Civic pentru Problemele Persoanelor Vârstnice, dezamăgiți de lipsa de interes pe acest subiect

Membrii Comitetului, mulți dintre ei seniori care au trecut prin teatre de război, s-au arătat cel puțin dezamăgiți faptul că ședința s-a amânat, tocmai din lipsa autorităților care trebuiau să ofere detalii despre monumente. 

„Turcul are o vorbă: «C’est la vie! Toujours parchive»“, a spus mr. (ret.) Alexandru Corpade, prezent la ședință. Un alt militar în retragere l-a completat, ca mesaj transmis autorităților: „Dacă în activitatea mea se întâmpla așa ceva, în teatrul de operațiuni, era dezastru“. 

De ce nu au ajuns reprezentanții Primăriei Brașov și ai Consiliului Județean?

Am încercat să aflăm de ce nu au ajuns la ședință reprezentanții administrației județene și ai administrației municipale, mai ales că este vorba despre monumente, în Anul Centenar.

„Cei de la Prefectură, care au transmis mailurile au scris greșit adresa primarului Brașovului, astfel că acesta nu a primit invitația”, a explicat purtătorul de cuvânt al Primăriei Brașov, Sorin Toarcea. Verificând informația, se pare că în adresa de e-mail a primarului, Prefectura a greșit o literă. 

Mailul în cauză a ajuns și la viceprimarii municipiului, însă Toarcea a explicat că „primarul este cel care deleagă un viceprimar la un eveniment, printr-o rezoluție scrisă, iar cum șeful instituției nu au primit invitația procedura nu s-a putut îndeplini”.  

La rândul său președintele Consiliului Județean Brașov, Adrian Veștea, a declarat că nu a avut cine să participe din partea administrației județene: „Eu am participat la ceremonia de la Universitatea Transilvania, iar Adrian Gabor a participat la Predeal, la o întâlnire cu reprezentanții Ministerului Dezvoltării Regionale, pentru că există riscul să se piardă un proiect european de 15 milioane de euro. Celălalt vicepreședinte, Toaso Imelda, trebuia să rămână la sediul Consiliului Județean, pentru a asigura permanența”.

Pe de altă parte, președintele Consiliului Județean a afirmat: nu știu „cât de reprezentativ este acel comitet”, mai ales că administrația județeană este convocată foarte des la tot felul de ședințe ale Prefecturii. 

Fii primul care comentează

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată.


*


Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.