Situație fără precedent în istoria alegerilor din România: la Augustin, „secretarul-primar-viceprimar“ al comunei a fost ales și președinte la o secție de votare

Secretarul de primăre din comuna Augustin, judeţul Braşov, asigură atribuţiile primarului în condiţiile în care localitatea nu are nici primar, nici viceprimar şi nici măcar consiliu local funcțional. Femeia care îndeplinește funcția de secretar, Elena Taus,  a fost aleasă prin tragere la sorţi, din patru experţi, pentru a îndeplini și funcţia de preşedinte la o secţie de votare.

Pentru o astfel de situație nu există un precedent în România, astfel că vicepreşedintele Autorităţii Electorale Permanente, Marian Muhuleţ, spune că nu ştie dacă este un caz de incompatibilitate. Muhuleț crede însă, că pentru evitarea oricăror discuții, ar trebui solicitată retragerea ei din funcţie. 

„E o situaţie pe care trebuie să o gestioneze autoritatea locală şi prefectul. Nu ştiu dacă e incompatibilitate, pentru că nu-mi dau seama ce atribuţii are în momentul de faţă ca înlocuitor al primarului. Nu ştiu dacă există o incompatibilitate. Dacă era doar secretar de primărie, ceea ce şi este, nu există o incompatibilitate cu funcţia de preşedinte de secţie de votare. (…) Cred că ar trebui să fie solicitată înlocuirea pentru că are alte atribuţii, are responsabilitatea organizării referendumului pe toata locaţia”, a explicat Marian Muhuleţ.

UPDATE ora 17.00 – secretarul comunei Augustin, Elena Taus, care deţine şi atribuţiile primarului, a fost înlocuită din funcţia de preşedinte al secţiei de votare, a anunțat prefectul județului Brașov, Marian Rasaliu. 

În această vară, comuna Augustin din judeţul Braşov a rămas fără primarul Sebastian Porumb – care şi-a pierdut mandatul însă din 2017 din cauza unui conflict de interese. Comuna nu are nici  viceprimar – căruia PSD i-a retras sprijinul electoral, iar Consiliul Local a ajuns şi el „pe făraș“, la un pas de dizolvare, după ce, din 11 aleși, în funcție au mai rămas doar 5, ceilalți dându-și demisia.  (DETALII AICI).  În aceste condiții, atribuțiile de primar au fost preluate de secretarul localității. 

Fii primul care comentează

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată.


*


Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.