În perioada 3-7 decembrie 2018, brașovenii cu vârste între 18 și 65 de ani, sunt invitați să intre în campania „Donează sânge, fii erou!”, derulată de Asociația Științifică a Studenților Mediciniști Brașoveni (ASSM), în parteneriat cu Rotary Club Brașov Burg Transilvania și Rotaract Club Brașov Burg Transilvania.
Persoanele care îndeplinesc condițiile de admisibilitate sunt așteptate la Centrul de Transfuzie Sanguină Brașov (strada dr.Victor Babeș, nr. 21, lângă sediul Ambulanței) pentru a dona sânge. Gestul acestora poate salva viețile celor care au nevoie urgentă de transfuzii din cauza unor boli grave sau în urma efectuării unor intervenții medicale complexe.
Centrul de Transfuzie Sanguină din Brașov, ca și alte centre din țară, se confruntă periodic cu un deficit de sânge și de preparate din sânge, iar această situație îi poate afecta iremediabil pe cei care așteaptă pe paturile spitalelor transfuziile de care au nevoie pentru a supraviețui. Pe lângă faptul că îi pot ajuta pe pacienții care au nevoie de sânge, donatorii beneficiază de analize gratuite, bonuri de masă în valoare de 65 de lei, o zi liberă de la serviciu și posibilitatea achiziționării unui abonament RATBv cu prețul redus la jumătate. În plus, în perioada campaniei „Donează sânge, fii erou!”, donatorii vor fi așteptați de studenții mediciniști, la Centrul de Transfuzie, cu apă, suc și prăjituri și vor fi înscriși la o tombolă la care pot câștiga diverse premii.
Campania va începe simultan, luni, 03 decembrie, în cele 11 centre universitare din țară: Brașov, București, Cluj, Constanța, Craiova, Timișoara, Sibiu, Tg.Mureș, Oradea, Galați și Iași.
Criterii de admisibilitate pentru donatorul de sânge:
- vârsta cuprinsă între 18 și 65 ani;
- greutatea mai mare de 55kg (în cazul femeilor) și mai mare de 65kg (în cazul bărbaților)
-pulsul regulat (60 -100 bătăi/minut); - tensiunea arterială sistolică între 100 şi 180 mmHg;
- să nu fi suferit în ultimele 6 luni intervenţii chirurgicale;
- femeile să nu fie: însărcinate, în perioada de lăuzie sau în perioada menstruală;
- să nu se afle sub tratament pentru diferite afecțiuni: hipertensiune, boli de inimă, boli renale, boli psihice, boli hepatice, boli endocrine;
- să nu aibă sau să fi avut următoareleboli: hepatită (de orice tip), TBC, sifilis, malarie, epilepsie sau alte boli neurologice, boli psihice, bruceloză, ulcer, diabet zaharat, boli de inimă, boli oncologice.
Reguli pentru recoltare:
- Cu 48 de ore înainte de a dona, nu consumați alcool și nu luați medicamente!
- Dimineaţa, înainte de recoltare, consumați o cană cu ceai sau de cafea, un mic dejun puţin consistent, legume și fructe;
- Nu fumați înainte şi după donare cu cel puțin o oră! De asemenea, se recomandă să veniți la donare odihnit.
Fii primul care comentează