VIDEO. Trei grupuri de turiști, rătăcite duminică în Munții Ciucaș. „Nu s-au informat sau ne-au ignorat”, spun salvatorii

Salvatorii montani de la Formația Cheia-Ciucaș au lucrat „zi lumină” duminică, când au coborât de pe munte trei grupuri de turiști care s-au rătăcit. „Au fost 3 apeluri pentru un număr total de 8 persoane rătăcite”, a anunțat Salvamont Cheia-Ciucaș, la ora 19.00. Primul apel a fost primit în jurul orei 16.00, când două persoane s-au rătăcit în zona Şaua Tigăilor, iar după ele au plecat șase persoane, dintre care patru salvatori montani. Ulterior salvatorii au fost sunați pentru a coborî de pe munte încă două grupuri, unul de patru persoane, iar celălalt de două persoane. Pentru salvarea ultimului grup, format din doi turiști, pe munte, pe lângă salvatorii montani, au urcat și jandarmii. Aproape de ora 21.00, persoanele rătăcite au ajuns la cabană, după ce au fost căutate mai multă vreme de salvatori. 

După această zi de foc, salvatorii montani le-au reamintit pasionaților de drumeții montane că, înainte deda urca pe munte, trebuie sa evalueze corect timpul de parcurgere, să țină cont de condițiile meteo, iar iarna să evite traseele pe curbă de nivel. În zonele cu pante de peste 30 de grade există risc de avalanşă. 

„Munții Ciucaș nu sunt munții ăia ușori unde te duci când e nasol în Bucegi! Dacă vremea e rea pot exista mari probleme de orientare. Drept dovada situația de astăzi (duminică – n.n)”, spun salvatorii. 

„Nu s-au informat sau ne-au ignorat”

„Vizibilitate minimă şi condiții dificile! Toți cei rătăciți au fost găsiți şi aduşi la cabană. Toți ajung acasă. Vă rugăm citiți recomandările noastre. Ştim ce zicem. Pe 6 ianuarie am postat ce trasee să evitați. Grupurile rătăcite de astăzi (duminică – n.n) nu s-au informat sau ne-au ignorat şi au ales exact traseele din lista menționată de noi. Grupurile de astăzi nu aveau ce să caute pe un traseu care necesită experiență. De aia au avut nevoie să intervenim noi. Au ales un traseu cu traversee extrem de periculoase iarna. Salvatorii au fost expuși, doar pentru ca cei care au ales să meargă pe acolo nu au avut «timp» să se informeze. În weekendul acesta au fost mai multe grupuri care ne-au cerut sfaturile şi le-au ascultat. Ei nu au sunat la 112 sau la Salvamont să ceară ajutor pentru că ne-au întrebat, ascultat, au ales trasee pe măsura competenței şi au ajuns singuri înapoi la maşină.”, au postat pe pagina de facebook Salvamont Cheia – Ciucaș. 

Pe de altă parte, poate din cauza unor discuții mai aprinse cu turiștii recuperați, salvatorii au spus că nu se teleportează, merg pe picioare, iar iarna pe schi de tură: „Suntem ninja, dar nu suntem SuperMan”. 

Vizibilitate minimă şi condiții dificile! Toți cei rătăciți au fost găsiți şi aduşi la cabană.Astăzi toți ajung acasă. Vă rugăm citiți recomandările noastre. Ştim ce zicem. Pe 6 ianuarie am postat ce trasee să evitați. Grupurile rătăcite de astăzi nu s-au informat sau ne-au ignorat şi au ales exact traseele din lista menționată de noi. În weekendul acesta au fost mai multe grupuri care ne-au cerut sfaturile şi le-au ascultat. Ei nu au sunat la 112 sau la 0salvamont să ceară ajutor pentru că ne-au întrebat, ascultat, au ales trasee pe măsura competenței şi au ajuns singuri înapoi la maşină. #salvamont #salvamontprahova #salvamontcheia

Publicată de Formatia Salvamont Cheia – Ciucas pe Duminică, 13 ianuarie 2019

Fii primul care comentează

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată.


*


Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.