Președintele CJ Covasna: colaborarea cu Brașovul în proiectul aeroportului încheie un veac de singurătate

Prezent ieri la Consiliul Județean (CJ) Brașov, invitat de șeful administrației județene brașovene, Adrian Veștea, președintele Consiliului Județean Covasna, Tamas Sandor, a anunțat că, prin colaborarea celor două administrații publice în proiectul aeroportului „s-au încheiat 100 de ani de singurătate!”.



 

S-au încheiat 100 de ani de singurătate!. În ultimul secol, toți primarii și președinții de consilii județene «au tras» numai pentru orașul sau județul lor. Acum, noi, cei din Covasna, în special din municipiul Sfântu Gheorghe și consiliul județean, am făcut lobby politic la București, pentru ca în Legea bugetului de stat pe anul 2019, pentru județul Brașov, să fie alocată suma de 10 milioane de lei, pentru realizarea aeroportului de la Ghimbav. Noi credem că nu este numai aeroportul brașovenilor, ci unul regional. Desigur, avem un interes direct în ceea ce înseamnă dezvoltarea turismului și economiei județului nostru”, a declarat președintele CJ Covasna.

„Noi ne-am folosit de influența noastră politică”

La rândul său, primarul Sfântu Gheorghe, Antal Arpad-Andras, a precizat că pentru a se obține cele 10 milioane, edilii din județul vecin au profitat de faptul că „în România totul este hiper-politizat”.

Acest proiect este un «copil vitreg al Bucureștiului», atât din punct de vedere politic, cât și din punct de vedere regional. Noi ne-am folosit de influența noastră politică pentru a demola mitul că acest proiect nu poate fi finanțat de la bugetul de stat. Cred că anul acesta s-a creat un precedent și prin acest precedent sper că și în 2020 și 2021 se vor aloca bani de la bugetul național pentru acest proiect, extrem de important și pentru municipiul Sfântu Gheorghe. Suntem la o distanță de 30 – 35 km de Aeroportul de la Ghimbav, astfel că după ce acesta va deveni funcțional, vom economisi cel puțin cinci ore la fiecare drum pe care îl vom face cu avionul”, a explicat Antal Arpad-Andras.

Cele 10 milioane de lei, în contul celor 6 milioane de euro promise în 2016

Acum 2 ani, dar și în primăvara anului 2018 (când au fost semnate două contracte cu finanțare europeană pentru modernizarea unor drumuri care leagă cele două județe), președintele Consiliului Județean Covasna, Tamas Sandor, a anunțat că în ultimele etape ale construcției aeroportului, CJ Covasna și Primăria Municipiului Sfântu Gheorghe vor da câte 3 milioane de euro pentru acest proiect. Ieri, întrebat dacă cele două administrații publice vor mai aloca cele 6 milioane de euro, Tamas Sandor a spus că cele 10 milioane de lei (aproximativ 2,2 milioane de lei) primite de Brașov prin Legea bugetului de stat pe anul 2019 fac parte suma promisă în urmă cu doi ani.



 

Declarația lui Tamas Sandor vine în contextul în care, în Legea bugetului de stat pe anul 2019, la insistențele lui și ale primarului municipiului Sfântu Gheorghe, Antal Arpad-Andras, Consiliului Județean Covasna i-a fost alocată suma de 10 milioane de lei, pentru finanțarea aeroportului Brașov. Ulterior, printr-un amendament depus de UDMR, acești bani au fost luați de la Județul Covasna și alocați Județului Brașov, cu mențiunea că vor fi utilizați doar pentru finanțarea lucrărilor la aeroportul de la Ghimbav. De asemenea, printr-un amendament PSD-UDMR la Legea bugetului de stat pe anul 2019, suma amintită a fost completată cu 13,187 milioane de lei, astfel că, în total, județul Brașov a primit pentru aeroport 23,187 milioane lei.

Fii primul care comentează

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată.


*


Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.