FOTO. Agent Green, protest la Brașov, în fața hotelului la care s-au reunit directorii de biodiversitate din UE. Activiștii pregătesc plângeri împotriva Statului Român

Un grup de voluntari de la Agent Green România protestează luni dimineața, în fața hotelului Kronwell, unde are loc reuniunea directorilor de biodiversitatea din Uniunea European, eveniment găzduit în cadrul Președinției UE, deținute de România. 



 

Voluntarii au afișat de la primele ore ale dimineții un banner de mari dimensiuni, cu mesajul „EU, PROTECT ROMANIA’S VIRGIN FORESTS, NOW!“, având și o plasmă pe care rulează imagini cu starea actuală a ariilor protejate din România.

Potrivit președintelui Agent Green, Gabriel Păun, Asociația a închiriat încă de vineri o sală în hotel, unde intenționa să țină o conferință de presă pe tema ariilor protejate și a stării lor de conservare. Ulterior, ei au fost trimiși la un alt hotel pentru a susține conferința.  

„Conferința noastră s-a mutat neașteptat din sală în stradă. Am venit să vă anunțăm că dăm în judecată Statul Român și facem plânge la Comisia Europeană și Comisia de aplicare a Convenției de la Aarhus, pentru distrugerea sistematică și deliberată a ariilor protejate din România. În clădirea din spatele meu a început în urmă cu un minut întâlnirea directorilor de biodiversitate din țările UE. Am vrut să participăm la eveniment ca să arătăm altă perspectiv pentru că că în mod costant reprezentanții Guvernului României merg la Bruxelles și la Strasbourg și spun că în România situația e sub control, nu se mai taie ilegal, iar ariile protejate sunt perfect protejate. Pe fundal, aici, la noi, rulează imagini de anul trecut, cu altă perfectivă decât cea care le este prezentată acestor specialiști și îi invit să ca în perioada în care se vor afla la Brașov, să meargă să vadă și altă zonă decât cea programată, din Piatra Craiului, unde nu a fost făcute intervenții. În toate ariile protejate, distrugerile nu au încetat niciodată“, a declarat Gabriel Păun, președinte Agent Green, care s-a arătat nemulțumit și de faptul că ONG-urile nu vor mai putea administra ariile protejate, această atribuție urmând să fie trecută în sarcina unei autorități de stat, respectiv Agenția Națională pentru Arii Naturale Protejate. (ANANP). 



 

Gabriel Păun a anunțat că în perioada următoare vor fi depuse mai multe plângeri penale împotriva Statului Român și este posibil ca acest lucru să atragă noi proceduri de infingement împotriva României.  

„Lucrăm la un set de plângeri care vor deschide câteva proceduri de infingement împotriva României. Prima dintre ele se referă la faptul că amenajamenele silvie au fost aprobate fără evaluarea strategică e mediu obligatorie și fără evaluare adecvată împotriva aprobării planului de management al ariei. Adică se aprobă niște tăieri care nu au legătură cu modul în care trebuie să fie protejată aria protejată“, a spus Gabriel Păun. 

Într-un comunicat de presă transmis luni, după ora 10.00, când s-a încheiat protestul din fața hotelului Agent Green și EuroNatur au arătat că România adăpostește cel mai mare patrimoniu natural și păduri virgine din zona climatică temperată a UE. Câteva sute de mii de hectare din aceste păduri cu valoare ridicată de conservare sunt cuprinse în siturile Natura 2000, dar nu au o protecție adecvată. 



 

„Agent Green și EuroNatur și-au unit forțele pentru a documenta eșecul sistemic al Guvernului României de a asigura implementarea corespunzătoare a rețelei de arii protejate Natura 2000. Cu toate acestea, Guvernul român a refuzat accesul la informații de mediu relevante, astfel încât ONG-urile și experții nu au deținut până acum dovezile necesare privind distrugerile care au avut loc în Site-urile Natura 2000“, se arată în comunicat. 

Guvernul României a implementat amenajamete silvice în cadrul siturilor Natura 2000 înainte de a efectua evaluarea strategică de mediu și evaluarea adecvată în conformitate cu legislația europeană și înainte de emiterea ordinului de aprobare al ministrului mediului, punând în pericol integritatea factorilor de mediu, inclusiv a pădurilor virgine, a speciilor și habitatelor protejate. Aplicarea planurilor de gestionare a pădurilor înainte ca evaluarea de mediu să înceapă încalcă și Convenția de la Aarhus, deoarece consultarea publicului trebuie realizată înainte de luarea unei decizii și nu după ce planul a fost deja pus în aplicare. Ne dorim o reacție rapidă a Comisiei Europene în sensul demarării procedurii de infringement împotriva României, pentru a opri exploatarea forestieră pe scară largă în multe dintre cele mai valoroase păduri naturale și vii din Europa, din siturile Natura 2000.“, a spus Cătălina Rădulescu, avocat partener cu Agent Green.



Distrugerea în pădurile seculare și în pădurile virgine este vizibilă pe imaginile prin satelit și la fața locului, pe teren. Pentru a putea depune o plângere trebuie să dovedești cu documente că încălcările directivelor privind natura sunt intenționate și în curs de desfășurare. Dar Guvernul României restricționează accesul la informațiile de mediu relevante care ar fi trebuit să fie puse la dispoziție în mod public. Justiția română susține acest comportament. Deci, în prezent, desfășurăm 32 de procese doar pentru a avea acces la planurile de gestionare forestieră. Accesul la aceste documente este esențial pentru a verifica coerența planurilor de gestionare a pădurilor cu regimurile de gestionare Natura 2000, pentru conservarea habitatelor și speciilor enumerate. Întrucât justiția a decis în unele cazuri să păstreze această informație secretă, respingând cererile de acces la informații de interes public, vom sesiza Comitetul de Aplicare al Convenției de la Aarhus pentru încălcarea atât a accesului la informații, cât și a procedurilor de consultare publică. Suntem încrezători că Aarhus va contracara și va corecta sistemul judiciar român“, a încheiat Gabriel Păun. 

Fii primul care comentează

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată.


*


Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.