FOTO. Biserica Neagră, la 330 de ani de la Marele incendiu care i-a dat numele. 2019 vine cu noutați pentru vizitatori

În 21 aprilie 1689, Brașovul a fost cuprins de un puternic incendiu, una dintre cele mai afectate clădiri fiind Biserica Sfânta Maria. Atunci, din lăcașul de cult au mai rămas doar zidurile, și acestea cenușii, lăcașul de cult căpătând de atunci numele Biserica Neagră.

 

„Marele incendiu”, cum a rămas în istoria orașului a afectat aproape toate clădirile din oraș, inclusiv turnurile de apărare din exteriorul cetății, astfel că tot atunci a fost „botezat” și Turnul Negru.  Reconstruirea orașului a durat aproape un secol, iar de atunci, în incinta cetății au fost interzise construcțiile din lemn. 

Legendele privind cauzele incendiului sunt multe, una dintre ele fiind că focul ar fi fost aprins de o mână criminală. Potrivit unor legende,  cu un an înainte, de incendiu, la Făgăraş se semnase un tratat prin care cetatea  braşoveană trebuia să găzduiască o garnizoană austriacă. Localnicii refuză acest lucru şi se revoltă. Austriecii asediează cetatea, la zidurile căreia se duc lupte puternice. Judele oraşului şi mai mulţi senatori au fost arestaţi de către protestatari pentru că  cedaseră atât de uşor şi vânduseră cetatea  austrieciilor. În cele din urmă, încercuiţi, capii răscoalei cedează  şi predau cheile oraşului.  

Părți intacte, descoperite după trei secole 

Acum, după 330 de ani, detalii ale „Marelui incendiu” sunt încă de descoperit.  De exemplu, în timpul lucrărilor de restaurare a clădirii din fața Bisericii Negre, unde se va amenaja un magazin de suveniruri, a fost descoperit un tavan de lemn din secolul al XVI-lea. Tot un tavan din lemn din secolul al XVI-lea a fost descoperit într-o altă clădire la care au început lucrările de restaurare.

„Unele surse spun că orașul ar fi fost complet distrus, dar acum, după mai bine de trei secole, descoperim mici părți aproape intacte. Acum, ne punem întrebări privind corectitudinea surselor”, a declarat reprezentantul Bisericii Evanghelice Brașov, Frank Ziegler. 

De altfel, turiștii și brașovenii vor putea afla mai multe după 15 iunie, când, în spațiul muzeal al Bisericii Evanghelice se va deschide o expoziție documentară temporară dedicată „Marelui incendiu”. 

 

Fii primul care comentează

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată.


*


Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.