Spitalul Militar „Regina Maria” Brașov sărbătorește centenarul. În 16 mai, porțile spitalului vor fi deschise

Medicii Spitalului Militar de Urgență „Regina Maria” din Brașov vor fi, timp de două zile în sărbătoare, având în vedere că în 2019 s-au împlinit 100 de ani de la trecerea unității medicale brașovene sub administrație românească, în calitate de spital al Diviziei 18 Infanterie. Pe 15 mai este, Pentru SPitalul Militar Brașov, și „ziua numelui” , având în vedere că la această dată, dar 1922, a fost semnat decretul regal de acordare a numelui și în curtea spitalului s-a desfășurat ceremonia prin care a primit denumirea „Regina Maria”. 



Spectacol aniversar la Cercul Militar Brașov 

Pentru a marca aceste momente din istoria spitalului, managerul spitalului, col. dr. Alexandru Keresztes, a anunțat că în 15 și 16 mai mai multe evenimente. 

 Astfel, în 15 mai, la ora 8.00, se va oficia slujba de târnosire a Bisericii „Nașterea Maicii Domnului”, construită în incinta spitalului. „Va fi sfințit lăcașul de cult și pictura. La slujbă va participa un reprezentant al Mitropoliei Ardealului. Din păcate, mitropolitul Ardealului, ÎPS Laurențiu Streza a avut un eveniment nefericit în familie și nu poate participa la acest eveniment”, a explicat comandantul spitalului. 

Tot în 15 mai, de la ora 17.00, la Cercul Militar Brașov, în Sala Coloanelor, va avea loc spectacolul aniversar.  Pe scenă va urca Ansamblul „Doina“ al Ministerului Apărării Naţionale, după care va fi un spectacol de modeling, susţinut de copii cu vârste între 5 şi 15 ani. De asemenea, va fi un recital al corului de fete al Colegiului Naţional „Andrei Șaguna” și al  Grupului vocal Anatoly. „Am ales să includem şi copiii în evenimentul nostru pentru că puţină lume ştie că una dintre pasiunile Reginei Maria a fost literatura pentru copii. De asemenea, am ales să includem în program un recital cu corul de fete de la «Şaguna» ca un arc peste timp, având în vedere că în urmă cu 97 de ani, la primirea denumirii onorifice, aici a cântat Corul de băieţi al Colegiului”, a explicat col. dr. Alexandru Keresztes. 



Brașovenii, așteptați să viziteze spitalul 

În 16 mai, de la ora 11.00, în curtea Spitalului, va avea loc un ceremonial religios și se vor dezveli busturile Reginei Maria şi a Regelui Ferdinand. La eveniment sunt așteptați oficiali ai Ministerului Apărării Naționale, fiind invitat inclusiv ministrul Apărării, Gabriel Leș. De asemenea, vor fi prezenți reprezentanți ai Armatei Române, ai Casei Regale a României, ai Mitropoliei Ardealului, precum și oficiali locali. Tot în 16 mai, va fi organizată şi  Ziua Porţilor Deschise.

În prezent, Spitalul Militar de Urgenţă „Regina Maria” funcţionează în coordonarea Direcţiei Medicale a Ministerului Apărării Naţionale, având regim de spital regional, întrucât îşi oferă serviciile cadrelor militare în activitate, rezervă şi retragere, şi familiilor acestora, din patru judeţe: Braşov, Harghita, Covasna şi Mureş.
 


 
Unitatea medicală are 174 de paturi la spitalizare de zi şi continuă şi toate specialităţile de chirurgie. Potrivit comandantului Alexandru Keresztes, deşi prin natura sa, unitatea medicală acordă prioritate cadrelor militare, acesta este totuşi un spital al comunităţii, astfel că aici sunt trataţi şi civilii care au contract cu Casa de Asigurări de Sănătate. De altfel, în 2018, doar 20% dintre pacienții au fost cadre militare, restul fiind civili.

 

Fii primul care comentează

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată.


*


Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.