Modernizarea Corpului B al Spitalului Județean Brașov, un proiect multianual de… 6 ani. Cine şi de ce a întârziat lucrarile

Reabilitarea Corpului B al Spitalului Clinic Județean de Urgență (SCJU) Brașov este unul dintre cele mai „longevive” proiecte implementate în Brașov. Licitația a fost lansată în anul 2014, contractul a fost semnat în anul 2015, lucrările au început în anul 2017 și, probabil, vor fi gata în anul 2020, depăşind termenul stabilit iniţial, la pornirea şantierului. În tot acest timp, activitatea se desfăşoară cu un număr restrâns de paturi şi cu secţii mutte în diverse pavilioane. 

Proiectul a fost urmărit de „ghinioane”, de la anchete DNA, la probleme neanticipate ale structurii de rezistență ale clădirii, schimbarea legislației în domeniul protecției împotriva incendiilor sau neclarități în ceea ce privește situația juridică a terenurilor. În aceste condiții, acum, proiectul este departe de a fi finalizat deşi la acest moment trebuia să se apropie de final.



„Lucrările sunt mult întârziate și acest lucru ne îngrijorează” 

„Lucrările sunt mult întârziate și acest lucru ne îngrijorează. Activitatea medicală din cadrul celui mai mare și mai important spital al județului nostru întâmpină dificultăți, iar personalul medical și pacienții sunt deopotrivă afectați. Sper că această situație nedorită nu va mai persista prea mult și activitatea va reintra în normal”, a declarat în 5 iunie președintele Consiliului Județean Brașov, Adrian Veștea, după ce a semnat contractul cu noul manager al SCJU Brașov, Călin Cobelschi.

Șeful CJ Brașov, a anunțat că firma constructoare aflată în contract cu CNI va trebui să prezinte un grafic de reeșalonare a lucrărilor, cu termene precise pe care să le respecte.

Tot atunci, într-un comunicat de presă transmis de CJ Brașov, managerul unității sanitare a spus că în cel mai scurt timp posibil, după finalizarea lucrărilor la etajele 5 și 4 ale pavilionului central (la Corpul B), speră să înceapă lucrările de igienizare în corpul mic al clădirii, renovat în 2008, în așa fel încât cel târziu până la începutul anului viitor secțiile să poată fi relocate treptat în pavilionul central, de la etajul 5 înspre parter. De asemenea, până la finele anului 2020 managerul Spitalului Județean își dorește să se încheie și lucrările la noua clădire a Unității de Primiri Urgențe, incluse într-un proiect finanțat de banca Mondială, dar încă nedemarate.



Proiectul, în colimatorul DNA de două ori

S-ar putea spune că acest proiect de modernizare şi consolidare a corpului central al Spitalului Clinic judeţean de Urgenţă este unul urmărit de ghinion… dacă am crede în aşa ceva.

Licitația de lucrări pentru modernizarea Corpului B al Spitalului Clinic Județean de Urgență Brașov a fost lansată în prima parte a anului 2014, iar în toamna aceluiași an procedura a fost suspendată după ce Direcția Națională Anticorupție (DNA) a deschis o anchetă în care fostul președinte al Consiliului Județean Brașov, Aristotel Căncescu , fost trimis în judecată pentru abuz în serviciu, după ce ar fi încercat să atribuie contractul firmei Ramb Sistem (chiar dacă, în urma evaluării ofertelor, pe primul loc s-a clasat alt constructor).
După aproape un an, mai exact în 2015 a fost semnat și contractul de lucrări cu asocierea formată din SC Romliant Construct SRL – Baia Mare şi SC Coral SRL. La momentul respectiv, reprezentanții Consiliului Județean Brașov au anunțat că lucrările vor începe în anul 2016.

Între timp, s-a produs tragedia de la Colectiv, astfel că legislația privind protecția împotriva incendiilor a fost modificată. În aceste condiții, administrația județeană a trebuit să refacă proiectul, adăugând o scară exterioară. Pentru construirea acesteia trebuia demolată o farmacie construită în curtea spitalului. Și modul în care a fost construită farmacia a intrat în colimatorul DNA, care, la începutul anului 2016 a început urmărirea penală împotriva primarului Brașovului, George Scripcaru, și a fostului președinte al Consiliului Județean Brașov, cei doi fiind acuzați de abuz în serviciu (Căncescu, pentru că a atribuit nelegal terenul de 110 mp terenul, iar Scripcaru, pentru că a semnat autorizația de construire). În plus, a fost nevoie ca administrația județeană să obțină în instanță demolarea farmaciei, așa că proiectul a fost ținut pe loc până la începutul anului 2017, când a fost demolată construcția ilegală.



Lucrările propriu-zise, începute în anul 2017. De atunci, etajele superioare, ba gata, ba în șantier

Ordinul de începere a lucrărilor a fost dat în luna martie a anului 2017, iar termenul de finalizare a proiectului, cu o valoare de 28,30 milioane lei, inclusiv TVA, era de 22 de luni. A urmat mutarea secțiilor din clădire, măsură ce a presupus și tăierea a 79 de paturi și, implicit, a finanțării prin Casa Națională de Asigurări de Sănătate (CNAS). În vara aceluiași an a fost mutată și Unitatea de Primiri Urgențe, de la paterul Corpului B în clădirea policlinicii.
La sfârșitul anului 2017, președintele Consiliului Județean Brașov, Adrian Veștea, declara că etajele 5 și 4 ar urma să fie gata în perioada februarie – martie a anului 2018, lucru care nu s-a întâmplat.
Ba mai mult, în momentul în care constructorul a intrat pe șantier a descoperit că imobilul este mai șubred decât părea, motiv pentru care pe lista de lucrări au fost trecute noi intervenții.
În vara anului trecut, vicepreședintele Consiliului Județean Brașov, Adrian Gabor, anunța că lucrările ar putea fi gata în primăvara anului 2018.

În luna octombrie a anului 2018, președintele CJ Brașov, Adrian Veștea, spunea că au fost finalizate lucrările la etajele 4 și 5. În luna decembrie a anului trecut, șeful CJ anunța că cele două etaje „mai trebuie racordate la rețeaua de apă și canalizare după care pot fi date în folosință, astfel că sperăm să le inaugurăm la începutul anului viitor (la începutul anului 2019 – n.n.)”.

Zilele trecute, managerul spitalului, dr. Călin Cobelschi, dădea de înțeles că nu sunt finalizate lucrările la cele două etaje.



Doi ani pentru preluarea investiției de către Compania Națională de Investiții

În anul 2016, administrația județeană brașoveană începea demersurile pentru preluarea proiectului de modernizare a Corpului B al Spitalului Clinic Județean de Urgență de către Compania Națională de Investiții. La finalul anului 2016, proiectul a fost inclus pe lista de investiții cu finanțare de la bugetul de stat. Contractul de finanțare a fost semnat, abia în luna februarie a anului 2019. Printre altele, senatorul brașovean Florin Orțan (PSD), a declarat că, pentru a se putea semna acest contract a fost nevoie de clarificarea situației juridice a terenului.
Pe de altă parte, în ultima parte a anului trecut, lucrările la Corpul B al Spitalului Clinic Județean de Urgență au fost „înghețate”, pentru a se putea derula procedura de predare a amplasamentului către Compania Națională de Investiții, care, la momentul încheierii contractului mai avea de executat lucrări în valoare de 13 milioane de lei (sumă ce va fi achitată de la bugetul de stat). Practic, pentru a se putea derula procedura, proiectul a fost întârziat cu aproximativ 4 luni.



Probleme financiare la Spitalul Județean Brașov

Toate aceste întârzieri dau mari bătăi de cap în funcționarea unității medicale, având în vedere că, în urma reducerii numărului de paturi , vin mai puțini bani de la CNAS, iar unitatea sanitară a început să aibă probleme financiare. De altfel, zilele trecute, managerul SCJU Brașov a anunțat că a transmis la Ministerul Sănătății o structură a spitalului care include 47 de paturi din cele 79 tăiate la începutul renovărilor, structură care să fie luată în considerare în noul contract al Spitalului Județean cu Casa de Asigurări de Sănătate, pe care dr. Cobelschi speră să-l semneze în luna iulie. Paturile suplimentare ar urma să aducă unității spitalicești un plus financiar de aproximativ 500.000 de lei pe lună.

Fii primul care comentează

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată.


*


Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.