Parc sau parcare în Centrul Brașovului? Brașovenii, invitați să își spună opinia

Braşovenii interesaţi de proiectul ce vizează construirea unei parcări sub parcul Central „Nicolae Titulescu“ sunt aşteptaţi vineri la o dezbatere publică pe această temă, organizată de USR Braşov. Dezbaterea „Parc sau Parcare“ va avea loc la Sala Europa a Hotelului Aro Palace, cu începere de la ora 18.00.
 


Evenimentul este organizat cu scopul de a răspunde unor întrebări pe care le ridică construcția unei parcări sub Parcul Central “Nicolae Titulescu”, proiect inițiat de Primăria Brașov: Cât este de utilă această construcție? Ce costuri va genera? Câți ani va dura finalizarea ei? Va fi parcul mutilat complet la sfârșitul acestui proces? Există interese imobiliare în zonă care influențează luarea deciziei? Este sau nu posibil că arborii bătrâni de zeci de ani să fie relocați, așa cum sugerează primarul?

În cadrul dezbaterii vor fi atinse următoarele aspecte:

Istoria Parcului – cum a apărut, cum a supraviețuit în timp, analiză comparativă între Parcul Central şi alte parcuri din lume;

  • Importanța spațiilor verzi în interiorul orașelor şi situaţia spaţiilor verzi în Braşov, valoarea unor specii de arbori existenţi în Parcul Central;
  • Brașov – Urbanism și mobilitate urbană modernă, identitate și viziune;
  • Impactul pe care l-ar avea construirea parcării;
  • Alternative la proiectul propus de către Primărie, fără impact negativ asupra parcului;
  • Situația juridică a Parcului Central.

Invitații evenimentului :

  • Primăria Municipiului Braşov – Prezentarea evoluției și oportunitatea proiectului (participare neconfirmată)
  • Nicușor Dan – Probleme administrative în elaborarea PUZ-urilor și metode de contestare în instanța
  • Arhitect Adrian Ianchiș, vicepreședinte OAR – Dezvoltarea urbanistică a Brașovului și încadrarea proiectului
  • Dr. ing. George Florin Garbacea, președinte al Societății de Silvicutură – Valoarea dendrologică a parcului
  • Arhitect Gruia Hilohi – Istoria sitului și analiză comparativă cu alte parcuri/parcaje subterane
  • Adrian-Claudiu Prisnel, deputat USR – Experiența Craiovei cu parcare sub parc
  • Gabriel Munteanu, USR Braşov – Prezentare alternative propuse de către USR Braşov
  • Tudor Benga Deputat USR – Braşov, viziune și dezvoltare urbanistică
  • Dr. jur. Naomi Reniuț-Ursoiu, USR Braşov – Aspecte juridice
USR organizează această dezbatere în contextul în care până acum, în mai multe rânduri, reprezentanţii Uniunii au ieşit public şi au anunţat că nu sunt de acord cu construirea unei parcări sub parc, întrucât aceasta ar strica ireversibil spaţiul verde din centrul oraşului. 



„Pentru cei care nu ştiu, de mai bine de un an de zile, România este în procedură de infringement din cauza problemelor de mediu, motivul fiind poluarea cu particule fine de praf în Bucureşti, Braşov şi Iaşi. Oraşul nostru, deşi este amplasat la poalele munţilor, are doar 5 metri pătraţi spaţiu verde pe cap de locuitor, fiind pe ultimul loc în România la acest capitol. Uniunea Salvaţi România filiala Braşov, a iniţiat deja o petiţie online care a fost semnata deja de peste 6000 de braşoveni  prin care vrem sp tragem un semnal de alarmp asupra efectelor negative pe care proiectul parcării subterane le poate produce asupra parcului şi prin care solicităm organizarea unui concurs de soluţii. Petiţia poate fi accesata şi semnata aici: https://www.petitieonline.com/salvati_parcul_central_brasov, se arată în invitaţia pe care USR o lansează braşovenilor, de a participa la această dezbatere.
 
De precizat este însă că, în timp ce USR Braşov insistă că în Braşov spaţiul verde este de 5 metri pătraţi pe cap de locuitor, Primăria Braşov spune că există 26 de metri pătraţi/cap de locuitor, fără a fi luat în calcul spaţiul verde pe de Tâmpa sau zona montană.

Fii primul care comentează

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată.


*


Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.