Consiliul Judeţean Braşov, obligat să anuleze contractul pentru terminalul aeroportului şi să reevalueze cele 3 ofertele primite

Consiliul Judeţean Braşov este obligat să reevalueze ofertele pentru construirea terminalului de la Aeroportul Internaţional Braşov -Ghimbav, deşi a atribuit contractul de proiectare şi execuţie către SC Construcţii SA Sibiu. Consiliul Naţional de Soluţionare a Contestaţiilor a analizat contestaţia depusă de contracandidata companiei din Sibiu, BOG’ ART SRL şi i-a dat câştig de cauză acesteia. 



„Consiliul Naţional de Soluţionare a Cobtestaţiilior admite contestaţia formulată de către SC BOG ART SRL în contradictoriu cu autoritatea contractantă judeţul Braşov iar, pe cale de consecinţă, respinge cererea de intervenţie formulată de SC CONSTRUCŢII SA, anulează raportul procedurii de atribuire şi actele subsecvente şi obligă autoritatea contractantă la reevaluarea ofertelor cu respectarea documentaţiei de atribuire, a prevederilor legale şi a motivării aferentă prezentei, în termen de 15 zile de la comunicare“, se arată în documentul emis de CNSC.

CJ a contractat deja o casă de avocatură pentru a-şi susţine interesele în instanţă

Decizia CNSC nu este una surprinzătoare pentru administraţia judeţeană. Pe 21 iunie, Consiliul Judeţean a decis să achiziţioneze servicii de consultanţă, asistenţă şi reprezentanre juridică în instanţă a judeţului Braşov, în vederea încheierii contractului de lucrări pentru construirea terminalului Aeroportului Internaţional Braşov – Ghimbav. Plenul a aprobat încheierea unui contract în valoare de 22.000 de lei fără TVA, pentru 50 de ore de asistenţă şi consultanţă, cu casa de avocatură Nemeş-Voicu-Bilan, care să reprezinte interesele judeţului, în cazul în care se va găsi o firmă care să meargă în instanţă cu contestarea licitaţiei. Deocamdată, CNSC a solicitat Consiliului Judeţean doar o reevaluare a ofertelor.



BOG ART susţine că firma câştigătoare a primit punctaje maxime deşi nu era cazul

Reamintim că administraţia judeţeană a atribuit contractul de proiectare şi execuţie a terminalului aeroportului, către firma SC Construcţii SA Sibiu, în luna mai, pentru o ofertă de 145,275 milioane lei, faţă de estimarea iniţială de 1854,671 milioane lei. La licitaţie s-au mai înscris SC PORR Construct SRL Bucuresti şi Asocierea BOG’ART SRL – SC UTI Grup SA – SC UTI Facility Management SA, SC Constructii SA Sibiu şi KESZ. Liderul acestei asocieri, BOG ART a contestat rezultatul la CNSC, arătând că firma sibiană care a câştigat contractul a primit punctaje maxime chiar şi pentru unele criterii în care nu se impunea acest lucru. Printre altele, BOG ART a arătat că
deşi SC Construcţii SA Sibiu a avut mari probleme cu alte proiecte cu autorităţi publice a obţinut totuşi 100 de puncte, în timp ce asocierea condusă de BOG’ART SRL a obţinut un punctaj de 99,84 puncte. Astfel, juriştii de la BOG’ART SRL au invocat Legea nr. 98/2016 privind achiziţiile publice, în care se arată că „autoritatea contractanta exclude din procedura de atribuire” orice operator economic care „şi-a încalcat grav sau repetat obligatiile principale ce-i reveneau în cadrul uni contract de achizitii publice”. Exemplul pus pe masă de BOG ART este cel al contractului pentru Stadionul muncipal din Sibiu, unde Construcţii SA are mari întârzieri.

Totodată contestatarul a arătat că ofertantul câştigator nu poate instala un anumit tip de sistem de detectie a explozibililor lichizi, produse de o anumita companie, având în vedere ca furnizarea acestor echipamente pe piaţa din România se poate face numai de către UTI Grup, asociat în acest caz, al BOG’ ART. (DETALII AICI)

 

„Întreaga procedură de achiziţie a trecut de mai multe etape, a fost supervizată de Agenţiona Naţională de Achiziţii Publice, fiecare raport a trecut pe la ei. Chiar şi aşa, am ajuns în această situaţie. De aceea, din pun ctul meu de vedere, dacă vom avea o contestaţie care merge mai departe în instanţă, vreau să fim acoperiţi din timp şi de altcineva decât juriştii instituţiei noastre“, a declarat Adrian Veştea în urmă cu două săptămâni, când le-a propus colegilor din plenul Consiliului Județean să achiziționeze servicii de consultanță și asistență juridică din partea unei firme de avocatură.

Fii primul care comentează

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată.


*


Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.