Ministrul Sănătății, plângere la DNA împotriva CNAS, pentru colapsul sistemului informatic de sănătate: „Există fapte de natură penală“

După a 22-a zi consecutiv, în care sistemul cardului de sănătate nu funcționează, ministrul Sănătății anunță că se va face o achiziție în regim de urgență pentru serviciile de mentenanță necesare. Mai mult decât atât, Sorina Pintea a declarat luni că va depune o plângere penală la DNA, în legătură cu faptul că CNAS (Casa Națională de Asigurări de Sănătate) a lăsat sistemul în voia sorții. Un raport întocmit după verificările de la CNAS va ajunge la DNA, spune ministrul Sănătății.



 Sorina Pintea spune că „există fapte de natură penală“ în legătură cu faptul că baza de date a sistemului a fost lăsată fără servicii de mentenanță și a anunțat că un raport pe această temă va fi trimis la DNA. 

„În ultimii ani, CNAS, uzând de procedee birocratice exagerate, a blocat ceea ce înseamnă funcționarea normală a sistemului. Sunt niște proceduri care puteau fi finalizate cu toate contestațiile din lume. Sunt lucruri care au îngreunat și au afectat foarte mult funcționarea acestui sistem. (…). Din punctul nostru de vedere există fapte de natură penală. Acest raport, finalizat, va merge la DNA. Sunt convinsă că instituțiile statului își vor face datoria. Am avut o discuție interesantă astăzi, am înțeles foarte multe lucruri. Faptul că dorim să ne acoperim de documente nu ne scuză, birocratizăm excesiv uneori“ a declarat luni, ministrul Sănătății. 
Sorina Pintea mai spune că, după achiziționarea de servicii de mentenanță, vor trebui făcute și achiziții pentru capacitatea de stocare a sistemului, în condițiile în care „în acest moment ea este ocupată în proporție de 98%“.
 


 
Sorina Pintea a ținut și să își ceară scuze față de pacienții afectați, „în numele celor de la CNAS, cu toate că CNAS nu se află în subordinea Ministerului Sănătății“. (Casa Națională de Asigurări de Sănătate se află în subordinea primului ministru, n.n).
 
Sorina Pintea mai spune că, cu toate că sistemul a funcționat în această perioadă offline, aceasta nu reprezintă o soluție. 


 
Sistemul cardului de sănătate nu funcționează astăzi pentru a 22-a zi consecutiv, fiind cea mai gravă avarie de la darea sa în folosință. Sistemul informatic PIAS (Platforma Informatică a Asigurărilor de Sănătate) a funcționat pentru scurt timp vineri după-amiază, însă acum este din nou nefuncțional.

Fii primul care comentează

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată.


*


Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.