Primăria Braşov vrea să preia bastioanele şi turnurile cetăţii medievale şi să le pună în valoare, prin evenimente culturale. „Nu mai aşteptăm după Guvern“

Primăria Braşov vrea să preia turnurile şi bastioanele în administrare, de la Consiliul Judeţean, pentru a le introduce într-un circuit de vizitare sau a le folosi în unele evenimente culturale. Anunţul a fost făcut azi de primarul Braşovului, George Scripcaru, care a declarat că lucările de reparaţii curente şi întreţinere începute în urmă cu mai multe săptămâni la turnurile, bastioane şi zidurile cetăţii medievale, de sub Tâmpa, au fost finalizate. 



Am finalizat lucrările curente pe care le începusem, la căile de acces şi la acele podeţe spre turnuri şi bastioane, am instalat coşuri de gunoi acolo unde se impunea acest lucru. Nu mai vrem să aşteptăm după Guvern (să emită HG prin care turnurile, bastioanele şi zidurile de sub Tâmpa să treacă în proprietatea municipiului, n.n), ci pe baza protocolului pe care îl avem cu Consiliul Judeţean, să le preluăm şi să le punem în valoare, să le introducem într-un circuit. Vom discuta cu unii parteneri, inclusiv din rândul ONG-urilor şi vom gândi o serie de activităţi pe care să le facem acolo, pentur a le pune în valoare“, a declarat primarul Braşovului, George Scripcaru. 

Primăria Braşov aşteaptă de cel puţin un an şi jumătate emiterea Hotărârii de Guvern care să treacă în administrarea sa. Turnurile, bastioanle şi zidurile cetăţii sunt acum  în administrarea Consiliului Judeţean, iar în prezent încă se află în curs de predare către Primăria Braşov. Procedurile întârzie să se finalizeze, din cauza documentaţiilor incomplete depuse până acum la Guvern, care trebuie să emită o Hotărâre în vederea transferului. 



Această Hotărâre de Guvern trebuie să rezolve problema legată de situația juridică a 14 imobile (respectiv Casa Sfatului, zidurile de apărare și unele turnuri și bastioane), care, în anul 2001 au fost incluse atât în domeniul public al municipiului Brașov, cât și în cel al județului Brașov. 

În anul 2016 Consiliul Județean Brașov a decis să cedeze aceste imobile municipiului Brașov, iar de atunci se pregătesc hârtiile necesare. Mai exact, de-a lungul timpului au fost aprobate mai multe hotărâri de Consiliu Județean, care vor sta la baza unui act normativ emis de Guvernul României, prin care se șterg cele 14 imobile din inventarului Județului Brașov și rămân doar în cel al Primăriei. Până acum, nici una dintre hotărârile aprobate de legislativul județean nu a fost perfectă, Ministerul Dezvoltării Regionale și Administrației Publice „returnând” documentația și solicitând unele clarificări. 

Fii primul care comentează

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată.


*


Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.