FOTO. Eficientizarea energetică a Colegiului de Informatică Brașov, temă de discuție la nivel înalt. Ambasadorul Elveției va vorbi cu omologul său spaniol pentru a determina constructorul să respecte graficul de lucrări

Aflat în vizită la Brașov, pentru o întâlnire cu edilii brașoveni și o discuție despre investițiile locale finanțate din Fondul de Cooperare Româno-Elvețian, Excelența Sa, Arthur Mattli, Ambasadorul Confederației Elvețiene la București a făcut o vizită în teren pentru a afla stadiul în care se află cele 3 proiecte în desfășurare, respectiv eficientizarea energetică cu soluții inteligente a Școlii gimnaziale nr. 4, a Colegiului de Informatică Grigore Moisil, precum și modernizarea rețelei de distribuție a agentului termic din zona Tractorul. 



Ambasadorul elvețian a vizitat toate cele 3 șantiere, împreună cu viceprimarul Mihai Costel și adjunctul Direcției Tehnice din Primăria Brașov, Mihaela Gal și s-a arătat mulțumit că imobilul Scolii nr. 4 a foat finalizat dar și ca proiectul de modernizare a rețelelor termice din Tractorul sunt în curs de finalizare.

Lucrurile nu stau la fel de bine la Colegiul de Informatică, unde există unele întârzieri cauzate de constructorul spaniol contractat, după cum a fost informat și ambasadorul. 

Pentru a reintra în graficul de lucrări, Primăria Brașov a notificat constructorul spaniol care lucrează la Colegiul de Informatică „Grigore Moisil“, prin intermediul Ambasadorului Spaniei la București.



Iar în acest context, Excelența Sa, Ambasadorul Confederației Elvețiene spune că, în baza bunelor relații cu omologul său spaniol, va discuta și el cu acesta, pe tema contractului de la Colegiul de Informatică din Brașov, pentru a determina compania din Spania care lucrează la acolo, să respecte graficul asumat. 

„Pentru a reintra în graficul normal, noi am notificat această companie, prin intermediul Ambasadei Spaniei la București, iar Excelența Sa, Ambasadorul Confederației Elvețiene în România ne-a asigurat că va purta o discuție cu omologul său spaniol, pe această temă, astfel încât să ne asigurăm că vom finaliza și acest proiect“, a precizat viceprimarul Costel Mihai, într-o postare pe Facebook.

Demersul a fost confirmat de primarul George Scripcaru care spune că, în cazul în care demersul ambasadorului Arthur Mattli nu are succes, există riscul ca, în final, municipiul Brașov să suporte toate cheltuielile pentru lucrările nefinalizate de la eficientizare ale Colegiului de Informatică.

„Sperăm ca acest demers să aibă succes, deoarece există riscul ca în cazul în care lucrările nu sunt finalizate la termen, Municipalitatea să suporte din bugetul propriu, integral, costul lucrărilor rămase de executat. Dincolo de problema materială, această firmă ne creează și o problemă legată de desfășurarea procesului de învățământ“, a declarat primarul George Scripcaru.

Foto: Primăria Brașov

**



Potrivit unui comunicat al Primăriei Brașov, Ambasadorul Confederaței Elvețiene la București, Excelența Sa domnul Arthur Mattli, s-a întâlnit astăzi cu primarul George Scripcaru și viceprimarul Costel Mihai, pentru a discuta aspecte referitoare la cele două proiecte cu fonduri elvețiene pe care municipalitatea brașoveană le-a accesat și le are în desfășurare, dar și pentru a aduce în fața autorităților brașovene informații despre alte oportunități de finanțare pe care Elveția urmează să le lanseze.

În prezent, Brașovul are în derulare două proiecte mari prin Programul de Cooperare Elvețiano-Român, respectiv „Reabilitarea rețelelor de transport și distribuție energie termică în zona rezidențială Tractorul din Brașov“, și „Renovarea clădirilor municipale şi a şcolilor, utilizând tehnologii de construcţii inteligente“, cel din urmă vizând aplicarea celor mai noi şi mai moderne tehnologii pentru reabilitarea a două unităţi de învăţământ, Colegiul Naţional de Informatică „Grigore Moisil” şi Şcoala Generală nr. 4.



Bugetul total al acestui proiect ce vizează cele două unități de învățământ este de 12.178.387 lei, din care 85% reprezintă grant nerambursabil acordat din fondurile elvețiene. Dacă în cazul Școlii generale nr 4 lucrările sunt finalizate deja, la Colegiul de Informatică „Grigore Moisil“ doar unul dintre cele două corpuri de clădire (cel vechi) este gata. Problemele au apărut în urmă cu câteva luni, din cauza managementului defectuos al șantierului firmei spaniole care a câștigat licitația, SC Construcciones Deco SA, motivată prin lipsa forței de muncă.

Deși la mijlocul lunii iunie, în urma demersurilor făcute de Primăria Brașov inclusiv la Ambasada Spaniei la București, reprezentanții firmei au promis rezolvarea situației, lucrurile nu au mers mai bine în ultimul timp.



Termenul de implementare a proiectelor din fonduri elvețiene expiră pe 6 septembrie, iar valoarea lucrărilor care mai sunt de executat este de aproximativ 1 milion de lei.

Foto: Primăria Brașov & FB Mihai Costel

Fii primul care comentează

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată.


*


Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.