Profesor-scriitor, fost director al Colegiului Naţional „Andrei Şaguna“, propus pentru titlul de Cetăţean de onoare al Braşovului

Consiliul Local Braşov va supune aprobării acordarea unui nou titlu de Cetăţean de Onoare. De aceastădată, cel care va fi „onorat“ este scriitorul Ion Popescu Topolog. Popescu Ion Topolog s-a născut în data de 27 decembrie 1933 în comuna Berislaveşti, judeţul Vâlcea şi este absolvent al Facultăţii de Filologie, specialitatea româna-istorie din cadrul Universităţii Babeş-Bolyai din Cluj-Napoca. 

În anul 1956 lucrează ca ziarist la ziarul Făclia din Cluj, fiind totodată şi profesor de limba şi literatura română la Liceul Şt. O. Iosif din Rupea, unde a predat până în anul 1960. Timp de doi ani a fost secretar studii muzicale la Teatrul Muzical Braşov urmând ca din 1962 să fie profesor la Colegiul Naţional Andrei Şaguna pâna în 2001. În perioada 1991-1996 a fost şi director al acestui colegiu. În anul 1996 predă Estetica pentrul anul IV de studii la Facultatea de Filologie Braşov, devenind profesor colaborator. În 1998, Ion Popescu Topolog a devenit director fondator al Editurii şi Revistei Dealul Melcilor, iar din 2002 până în 2004, lector universitar la Facultatea de Jurnalism a Universităţii Româno-Canadiene din Braşov.

„În privinţa activităţilor culturale se remarcă prin funcţia de preşedinte al Comisiei de Cultură, Învăţământ, Culte, Ştiinţa, Sport din cadrul Consiliului Local al Municipiului Braşov în perioada 1990-2000, iar timp de 4 ani (2000-2004) este secretar al Comisiei de Cultura, Învăţământ, Culte, Ştiinţă din cadrul Consiliului Judeţean Braşov“, se arată în raportul care însoţeşte propunerea de acordare a titluliui de Cetăţeande Onoare al Braşovului.

În ceea ce priveşte activitatea literară şi ştiinţifica, Ion Popescu Topolog este autorul mai multor romane, povestiri şi poeme. Prima lucrare importantă este romanul istoric „Lovituri din umbră“, publicat în 1967. Anul următor publică la Editura pentru Literatura, Colecţia Luceafarul povestirile „O parte din continent“. Alte lucrari de seamă sunt romane precum „Denisa“, „Torna Torna Fratre“, „Paşii“, „Cicoarea“, „Urmaşii lui Euclid“, „Chemarea şarmului la Acvileia“, „Tatăl şi Fiul“. Ion Popescu Topolog a primit în mai multe rânduri distincţii ale Filialei Braşov a Uniunii Scriitorilor din România. În anii 1977, 1995 şi 2005 a primit premiul pentru proza, în 1982 Premiul la literatura pentru copii ,iar în 2004 Opera Omnia. Premiul „Cartea anului 2015” îl primeste pentru romanul „Judith“.

Fii primul care comentează

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată.


*


Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.