FOTO. Adevărul despre mirosurile din Brașov – Care sunt rezultatele ultimelor analize ale emisiilor și imisiilor din zona rampei ecologice de deșeuri

Mirosurile neplăcute „atacă” frecvent orașul spre disperarea brașovenilor care își pun semne de întrebare cu privire la sursa acestora. Buletinele de analiză efectuate de către laboratoare acreditate în domeniul protecției mediului demonstrează că emisiile și imisiile (care sunt cuvinte cheie în domeniul evaluării prezenței compușilor nocivi în aer) din zona rampei ecologice de deșeuri sunt în limitele normale. Acest lucru a fost confirmat și de ultimele controale ale comisarilor de mediu, deși compania care administrează depozitul ecologic a devenit un fel de „țap ispășitor” pentru această situație fără precedent. 



Problema mirosurilor care învăluie orașul nu are o rezolvare concretă din partea autorităților, care nu au reușit să stabilească un vinovat. Cu toate acestea, în spațiul public, vina este pasată în continuare, doar pe bază de supoziții, companiei care administrează rampa ecologică de deșeuri a Brașovului. În acest context, au existat numeroase controale la rampa amplasată la ieșirea din Brașov spre Tărlungeni, iar probele prelevate arată negru pe alb că nu există depășiri ale parametrilor în ceea ce privește emisiile și imisiile din apă, sol sau aer, nici în incinta acesteia, dar nici în zona limitrofă, anunță compania, într-un comunicat de presă. 

Probe luate din cartierele Brașovului și comunele vecine

În conformitate cu autorizația integrată de mediu pe baza căreia depozitul ecologic de deșeuri funcționează, administratorul acesteia, SC Fin-Eco SA, efectuează în permanență analize și măsurători ale emisiilor și imisiilor atât de pe întreaga suprafață a depozitului și din stația de sortare, respectiv din cinci puncte diferite, cât și din diferite zone locuite ale Brașovului, printre acestea numărându-se zona Calea București, cartierele Craiter, Triaj, Tractorul, Florilor, Liziera, precum și din comunele Hărman și Sânpetru. În aceste cazuri, probele au fost prelevate din câte patru puncte diferite ale fiecărei locații, analizele fiind efectuate prin intermediul unor laboratoare special autorizate și acreditate conform legislației aplicabile. 



Astfel, Laboratorul de protecția mediului Wessling România (membru al unei cunoscute reţele de laboratoare din Europa cu sediul central în Altenberge, Germania), a prelevat noi probe în decursul lunii august, parte dintre acestea fiind analizate în laboratoarele companiei din Uniunea Europene, singurele specializate în determinarea anumitor substanțe poluante.

În conformitate cu rezultatele măsurătorilor efectuate în zona depozitului ecologic, nivelul de Hidrogen sulfurat, dar și emisiile de amoniac sau de Metilmercaptan sunt cu mult sub limitele maximale admise conform autorizației de mediu. De asemenea, și compușii organici volatili (peste 120 de indicatori, printre aceștia numărându-se benzen, toluen, metil-etil-cetonă, butanol, clormetan, cloroform, acetonitriți) sunt și aceștia sub limita prevăzută.



Rezultatele analizelor din zonele rezidențiale ale Brașovului

De altfel, în decursul lunii august au fost prelevate noi probe și din zonele rezidențiale enumerate mai sus. În conformitate cu aceste analize, parametrii pentru emisiile de Hidrogen sulfurat, Amoniac, Metilmercaptan, dar și pentru compușii organici volatili au fost sub limitele maximale prevăzute de autorizația de mediu emisă pentru depozitul ecologic. Reprezentanții Fin-Eco declară că probele impuse prin autorizația integrată de mediu, la o distanță atât de mare de depozit, nu au însă nici o relevanță practică, datorită multiplelor surse de poluare ce se pot intercala, ca de exemplu, stații de asfalt, îngrășămintele organice împrăștiate pe terenurile agricole sau dejecțiile de la crescătoriile de păsări din jurul Brașovului.



Comisari de Mediu din Covasna, în control la Brașov

Mai mult, activitatea depozitului este monitorizată periodic de către organele abilitate cu atribuții de control (Garda de Mediu) în vederea respectării cerințelor legale privind depozitarea deșeurilor în conformitate cu prevederile Hotărârii nr. 349 din 21 aprilie 2005 privind depozitarea deşeurilor, ale Ordinului  nr.95 din 12 februarie 2005 privind stabilirea criteriilor de acceptare şi procedurilor preliminare de acceptare a deşeurilor la depozitare şi lista naţională de deşeuri acceptate în fiecare clasă de depozit de deşeuri, etc. Ultimul control a fost efectuat săptămâna trecută de către comisari ai GĂRZII DE MEDIU COVASNA, iar în conformitate cu procesul-verbal încheiat la finalizarea acțiunii, NU AU FOST DEPISTATE PROBLEME ȘI NU A FOST APLICATĂ NICI UN FEL DE SANCȚIUNE administratorului rampei ecologice a Brașovului, precizează reprezentanții companiei. 

Tocmai pentru a respecta rigorile legislației de protecția mediului, compania Fin-Eco SA a efectuat în perimetrul rampei ample investiții în ceea ce privește sistemul de epurare a apelor uzate, vidanjare, montare detectoare de radiații, montare biofiltre și refacere perdea vegetală de protecție, în valoare de aproximativ 65.000 de euro la care se adaugă costurile analizelor de laborator pentru determinarea emisiilor și imisiilor, în valoare de peste 42.000 de euro, pe an. (foto).

 

Celulele închise, acoperite cu mai multe straturi de membrane

Totodată, în primăvara acestui an, Fin-Eco SA, a demarat o investiție de anvergură, ce depășește 3 milioane de euro, pentru închiderea celor două celule în care s-a sistat depozitarea deșeurilor. Până acum, constructorul a lucrat la reconfigurarea celor două celule, în vederea terasării și creării unor pante care să permită scurgerea controlată a apelor pluviale, precum și introducerea sistemului de rețele necesar captării biogazului din puțurile care au fost amenajate încă de dinainte de începerea depozitării deșeurilor.

„Am lucrat la modelarea geometriei celor două celule, iar acest lucru a presupus lucrări de reașezare și modelare a taluzurilor, astfel încât să rezulte pantele corespunzătoare conform proiectului tehnic de închidere. Peste deșeuri a fost așternut un strat de pâmânt de 50 de cm în vederea stabilizării, iar, în prezent, a început montarea sistemului de membrane geocompozit, care au atât rolul de impermeabilizare, cât și de drenare a apei și biogazului”, au explicat reprezentanții firmei constructoare.        

           

(P)

 

Fii primul care comentează

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată.


*


Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.